International

O situație incredibilă: Spania se confruntă cu o criză a uleiului de măsline

ulei de masline
Foto: facebook.com

Spania se confruntă cu ceea ce producătorii numesc criza uleiului de măsline.

Din cauza secetei din acest an și a căldurilor mari de anul trecut, producția de măsline și implicit de ulei de măsline se situează la jumătate față de media anilor precedenți.

Prețurile între timp au explodat, iar exporturile sunt puse în pericol. Situația este similară în tot bazinul Mării Mediterane.

10 euro per litru!

Un litru de ulei de măsline ajunge la raft în jur de 10 euro, în condițiile în care anul trecut erau un pic peste șase euro.

Cauza ține direct de scăderea producției. Cultivatorii spun că anul trecut a fost, din acest punct de vedere, ca o furtună perfectă.

Atunci când măslinul a fost în floare, căldura excesivă a făcut ca florile să cadă, reducând la jumătate cantitatea de fructe.

Apoi, lipsa ploilor a făcut ca fondurile necesare pentru irigații să crească foarte mult, în unele zone chiar s-au dublat.

Absolut dezamăgitor

În decembrie și ianuarie, când a fost campania de cules, agricultorii au avut confirmarea la ceea ce s-au așteptat. Producția pentru întreaga Spanie a fost de 663.000 de tone de măsline, adică sub jumătate față de anul trecut.

De 30 de ani nu au mai fost raportate cifre atât de scăzute. În mod normal, Spania este de foarte mulți ani principalul exportator de ulei de măsline din lume.

150 de țări au pe rafturi ulei Made in Spain/ Fabricado en Espana. Dintre toate aceste țări, China este principalul partener.

Cantitățile contractate deja sunt asigurate, în ciuda producției scăzute, datorită rezervelor de anii trecuți, însă, avertizează asociațiile de cultivatori, anul acesta au fost condiții meteo similare, ceea ce prevede o recoltă la fel de slabă, iar la anul rezervele sunt deja secate de efortul de anul acesta. Situația este aceeași în tot bazinul Mării Mediterane.

Și altora le merge prost

În Maroc, uleiul de măsline a devenit un produs de lux, iar Turcia a decis oprirea exportului pentru a asigura cantitatea necesară la nivel intern.

În Spania, uleiul a primit porecla de „aur lichid”, din cauza prețului foarte mare. Furturile din depozite s-au întețit, ultima știre vorbind de dispariția a 50.000 de litri dintr-o fabrică din Andaluzia, iar la rafturi, mai multe lanțuri de supermarketuri au pus sisteme de securitate pe bidoanele mari, similare cu cele pentru alcoolurile scumpe.

Uleiul de măsline este un ulei vegetal folosit în principal în domeniul culinar, care se extrage din fructele recent recoltate ale măslinului (Olea europaea). Este cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate.

Utilizările sale sunt variate, fiind folosit la gătit, în cosmetice, medicamente și săpunuri, iar în trecut ca și ulei de lampă. Este folosit în toată lumea, dar este în majoritatea cazurilor asociat cu țările mediteraneene, în care producerea sa este o tradiție veche.