International

Occidentul știe cine a orchetrat atacurile de la Nord Stream. ”Nu sunt ruși americani sau polonezi!

Occidentul știe cine a orchetrat atacurile de la Nord Stream. ”Nu sunt ruși americani sau polonezi!
FOTO: reuters.com

Serviciile secrete occidentale cunosc de mai multe luni numele unui ucrainean care s-ar afla în spatele organizării exploziilor la gazoductul subacvatic Nord Stream, scrie ziarul britanic Times. Publicația nu a dezvăluit informația pentru a nu periclita și mai mult Ucraina.

The Times a devine astfel, a patra publicație occidentală care publică în ultimele 24 de ore  informații despre posibila implicare a unui „grup pro-ucrainean” în actul de sabotaj al gazoductelor Nord Stream din septembrie anul trecut. Articole similare fost publicate de New York Times, Die Zeit și Washington Post.

Vinovații atacurilor din Marea Baltică

La scurt timp după explozia de la gazoductul Nord Stream, delegația scandinavă de la Bruxelles au părăsit sala după o ședință de informare a serviciilor de informații la ambasadă, uluiți de veridicitatea informațiilor pe care le-au obținut atât de repede, scrie Times, însă, fără a cita sursele.

Conform publicației, exploziile au fost efectuate „nu de către americani, ruși sau polonezi, așa cum, se pare, au fost informați reprezentanții acestor țări de către serviciile lor de informații”. Actul de  sabotajul, scrie Times, a fost organizat de persoane Ucraina, care nu au fost asociate cu guvernul de la Kiev.

Suspectul care a operat organizarea actului de sabotja este cunoscut de mai multe luni de către serviciile de informații, dar numele acestuia nu este dezvăluit pentru a nu crea un nou conflict între  Kiev și Berlin.

Scenariul potrivit căruia ucrainenii au condus o mașină încărcată cu material explozibil prin Polonia pentru a sabota conducta germană situată pe teritoriul german ar irita inevitabil Germania.

La Kremlin, publicațiile din presa occidentală despre exploziile asupra conductelor de gaz au fost numite anterior „umplutură coordonată”.

„În mod evident, autorii atacului vor să distragă atenția. […] Acest lucru nu este doar ciudat. Miroase a crimă monstruoasă. Cel puțin, țările – acționari ai” fluxurilor „și ONU ar trebui să ceară o anchetă urgentă și transparentă, cu participarea tuturor celor care pot face lumină”, – a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Exploziile de la Nord Stream 1 și 2 s-au produs anul trecut pe 26 septembrie

Recent un articol publicat în media de peste ocean de către un renumit jurnalist american, indica faptul că în spatele atacurilor de la Nord Stream au fost orchestrate de Marina Americană. Acest lucru a înfuriat toată administrația Kremlinului care a solicitat în nenumărate rânduri să participe la operațiunile de cercetare a conductelor, însă delegațiile suedeze și scandinave le-au interzis accesul.

În cursul zilei de ieri ministrul danez al Apărării a publicat o serie de imagini cu scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și 2 ”Nord Stream 1 are două scurgeri la nord-est de Bornholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde.

Scurgerile au fost descoperite de unitatea de interceptare F-16 a apărării daneze. Cea mai mare (zonă) agită suprafața pe un kilometru diametru. Cel mai mic este un cerc cu un diametru de aproximativ 200 de metri”, a precizat armata daneză, potrivit bbc.com.