International

Olaf Scholz dă mai mulți bani Ucrainei! „Dublarea cheltuielilor militare este atât corectă, cât și importantă”

Olaf Scholz Sursa foto Foreign Affairs
sursa foto arhiva companiei

Coaliția de guvernare condusă de cancelarul german Olaf Scholz a ajuns la un acord preliminar pentru a dubla ajutorul militar acordat Ucrainei în anul viitor. Informarea a fost făcută de o sursă politică de la Berlin.

Suma planificată se ridică la 8 miliarde de euro (8,5 miliarde de dolari), reprezentând o creștere semnificativă față de nivelul actual.

Olaf Scholz dă mai mulți bani Ucrainei

Această măsură a fost dezvăluită în cadrul negocierilor asupra propunerii de buget federal pentru 2024. Dacă va fi aprobată de parlament, această măsurăm ar însemna o majorare a cheltuielilor de apărare ale Germaniei la 2,1% din produsul intern brut, depășind obiectivul anterior de 2%.

Parlamentarii reprezentând partidele de guvernământ, respectiv Partidul Social-Democrat, Partidul Liber-Democrat și Partidul Verde, au ajuns la un consens cu privire la această creștere în cadrul negocierilor. O sursă a menționat că aceste decizii au fost luate înaintea unei reuniuni oficiale a comisiei pentru buget din Bundestag programată pentru data de 16 noiembrie.

Un succes german

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a comentat despre această decizie, subliniind că este „un semnal puternic pentru Ucraina. Nu o vom lăsa în voia sorții” și că această măsură, dacă va fi aprobată, va asigura suficiente fonduri pentru întregul an. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a menționat că negocierile nu au fost încă finalizate.

Boris Pistorius, Ministrul Apărării, a discutat despre dublarea planificată a ajutorului militar pentru Ucraina într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, conform informațiilor furnizate de Reuters.

„Dublarea cheltuielilor militare este atât corectă, cât și importantă”, a declarat acesta, citându-l pe deputatul Andreas Schwarz, care acționează în calitate de oficial al SPD pentru bugetul militar.

Boris Pistorius a subliniat importanța dublării ajutorului militar, afirmând că „Prin această măsură vom sublinia promisiunea noastră față de Ucraina cu fondurile necesare. Faptul că vom putea, de asemenea, să ne îndeplinim obligația noastră în cadrul NATO este un mare succes al coaliției”.

În contextul planului Uniunii Europene de a aloca până la 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar Ucrainei, se observă însă rezistență din partea unor țări membre ale Uniunii Europene, conform relatărilor din această săptămână.