International

Opinie CNN: După a treia punere sub acuzare a lui Donald Trump, totul se schimbă. Ziua suprarealistă a acuzării

newsweek.com

În timp ce fostul președinte Donald Trump a părăsit Washingtonul după ce a răspuns acuzațiilor de tentativă de subminare a democrației, s-a simțit ca și cum toate traumele și diviziunile anterioare ale călătoriei sale de opt ani în psihicul națiunii au fost doar începutul.

America se confruntă acum cu perspectiva ca un fost președinte să fie judecat în mod repetat într-un an electoral în care este candidatul republican și promite un nou mandat de răzbunare la Casa Albă. El răspunde cu același tip de retorică extremă care a injectat furie în baza sa politică și a izbucnit în violențe după ultimele alegeri. S-ar putea să urmeze zile de rău augur și tensionate.

Trump și-a petrecut după-amiaza la un tribunal federal aflat în apropierea Capitoliului SUA, care a fost jefuit de susținătorii săi pe 6 ianuarie 2021. El a pledat nevinovat în cel mai grav dintre cele trei cazuri în care a fost pus sub acuzare până acum – pentru patru acuzații care decurg dintr-o presupusă tentativă de a opri „colectarea, numărarea și certificarea” voturilor după alegerile din 2020.

O zi istorică și „suprarealistă”

Purtând costumul său clasic închis și cravata roșie lungă, Donald Trump s-a ridicat joi la înălțimea sa maximă în instanță și a elucidat încet și clar cuvintele „nevinovat” într-o audiere în care decăderea sa din președinte în acuzat a fost subliniată atunci când a trebuit să aștepte în tăcere sosirea judecătorului. El a fost iritat, au declarat pentru Kaitlan Collins, de la CNN, surse familiare cu starea sa de spirit, de faptul că judecătorul s-a referit la el pur și simplu ca „domnul Trump”, în loc de titlul prezidențial pe care încă îl folosește la cluburile sale.

Cel de-al 45-lea președinte și avocatul special Jack Smith – care l-a pus sub acuzare și pentru presupusa manipulare necorespunzătoare a unor documente clasificate – au împărțit câteva priviri, înainte de o procedură care, spre deosebire de perioada în care era președinte, înseamnă că soarta lui Trump scapă acum de sub controlul său.

Întreaga zi a fost suprarealistă, dar având în vedere implicațiile sale istorice – după ce Trump a devenit primul fost președinte acuzat oficial în legătură cu presupuse infracțiuni comise în timpul mandatului – și tristă.

Joi a fost o zi în care țara a depășit un punct de neîntoarcere. Pentru prima dată, Statele Unite au acuzat în mod oficial unul dintre foștii săi lideri că a încercat să submineze sistemul și valorile sale politice de bază.

Trump a fost cel care a forțat țara să treacă acest prag periculos. Un om al cărui crez în viață este să nu fie văzut niciodată ca un învins a refuzat să accepte înfrângerea în alegerile democratice din 2020, apoi a pornit pe un curs dezastruos pentru că, după cum se spune în rechizitoriul lui Smith, „era hotărât să rămână la putere”.

Donald Trump are același discurs ca în apropierea zilei de 6 ianuarie 2021

Trump se îndreaptă pe un curs furtunos către o destinație necunoscută. Dacă va recâștiga Casa Albă, noul președinte, deja pus sub acuzare de două ori, ar putea declanșa o nouă criză constituțională prin ștergerea cauzelor federale împotriva sa sau chiar prin autograțierea sa. Orice președinte republican alternativ s-ar putea trezi asediat de cereri din partea susținătorilor lui Trump pentru o grațiere care, dacă ar fi acordată, ar putea pune în umbră întreaga lor președinție. Iar dacă Trump va fi condamnat și va pierde alegerile generale din 2024, riscă o perioadă lungă de închisoare, care ar deveni probabil combustibil pentru a-și incita susținătorii la noi proteste.

Cercetătorul juridic conservator J. Michael Luttig a scris pe Twitter după ultima punere sub acuzare a lui Trump, marți, că este o zi „cu atât mai tragică și mai regretabilă cu cât fostul președinte a ales cu cinism să provoace acest spectacol jenant națiunii – și spectacol va fi”. Luttig a avertizat că lumea nu va mai considera democrația americană ca fiind de aceeași inspirație ca în ultimii aproape 250 de ani.

Trump, comportându-se în același mod în care a făcut-o după alegerile din 2020, a insistat din nou joi că el – și nu țara – este victima, ridicând și mai mult temperatura într-o vară tensionată și plină de diviziuni.

„Dacă nu îi poți învinge, îi persecuți sau îi urmărești”, a spus el de sub o umbrelă neagră, în timp ce o furtună de ploaie se abătea asupra aerodromului înainte de a se întoarce acasă la clubul său de golf din New Jersey, conform CNN.

Comentariile sale i-au părut lui Geoff Duncan, fostul locotenent guvernator republican al Georgiei, ca fiind o reminiscență a retoricii care a pus pe jar statul său natal după ultimele alegeri.

„Stăteam și urmăream dezbaterile de astăzi și am început să simt acest sentiment de neliniște și acest potop de dezinformare, iar asta m-a adus înapoi la un moment din perioada premergătoare datei de 6 ianuarie”, a declarat Duncan.