Diverse

Asaltul asupra Capitoliului. Comisia Congresului American recomandă punerea sub acuzare a lui Trump

Asaltul asupra Capitoliului. Comisia Congresului American recomandă punerea sub acuzare a lui Trump

Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care a investigat asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Congresului american şi-a publicat ieri seara raportul final, prezentând argumente potrivit cărora Donald Trump ar trebui să fie pus sub acuzare pentru incitare la insurecţie şi recomandă totodată ca fostului preşedinte să i se interzică posibilitatea de a mai candida pentru un nou mandat

Un avocat, care a reprezentat anterior un martor cheie din cazul „6 ianuarie”,  i-a spus femeii să inducă în eroare comitetul din 6 ianuarie cu privire la ceea ce știa, relatează CNN.

În timpul ultimei audieri a comisiei din cazul „6 ianuarie”, reprezentanta Zoe Lofgren a susținut că un martor anonim a fost sfătuit de o persoană apropiată de Trump să facă declarații înșelătoare pentru comisie.

Asaltul asupra Capitoliului. Comisia Congresului American recomandă punerea sub acuzare a lui Trump

Printre transcrierile publicate săptămâna aceasta se numără una care arată că un fost avocat al fostei consiliere de la Casa Albă Cassidy Hutchinson i-a spus acesteia să „minimalizeze” cunoştinţele sale despre evenimentele care au dus la revolta de la Capitoliu, spunându-i „cu cât îţi aminteşti mai puţin, cu atât mai bine”.

Avocatul Stefan Passantino a sfătuit-o pe Hutchinson, în pregătirea unei depoziţii din februarie în faţa comisiei, să spună că nu-şi poate aminti anumite evenimente, a declarat Hutchinson, în septembrie, în faţa comisiei, potrivit transcrierii mărturiei sale.

În rezumatul audierilor din 6 ianuarie, comisia a scris că un avocat anonim și-a sfătuit clienta să „spună comisiei că nu-și amintește fapte concrete, când de fapt și le amintea”.

Deși comisia nu a divulgat numele niciunui martor, mai multe surse anonime au declarat pentru CNN că Stefan Passantino, un fost avocat al Casei Albe, care a ocupat funcția de avocat-șef pentru etică în timpul administrației fostului președinte Donald Trump, este cel care ar fi influențat-o pe Cassidy H. Surse anonime familiare cu această chestiune au confirmat că Hutchinson era martorul care ar fi fost influențat.

Două surse au declarat pentru CNN că Hutchinson a transmis incidentul către Departamentul de Justiție. Passantino nu a fost acuzat de nicio infracțiune.

Într-o declarație, Passantino a negat acuzațiile și a acuzat comisia că nu a luat legătura cu el „pentru a afla adevărul”.

„La fel ca în cazul tuturor clienților mei din cei 30 de ani de practică, am reprezentat-o pe doamna Hutchinson în mod onorabil, etic și în deplină concordanță cu interesele ei exclusive, așa cum mi le-a comunicat. Am crezut că doamna Hutchinson a fost sinceră și cooperantă cu Comitetul pe parcursul celor câteva sesiuni de interviuri în care am reprezentat-o”, a declarat Passantino.

Stefan P. a reprezentat-o pe Hutchinson încă din 2021, când comisia Camerei a început investigația, până cu o lună înainte de mărturia ei publică, care a avut loc în iunie. În timpul evenimentului din iunie, Passantino a fost înlocuit cu avocatul Jody Hunt de la Alston & Bird.