Actual

Opt din zece români cred că cea mai mare amenințare la adresa democrației este corupția

Fundația Eidos, alături de compania internațională de sondare a opinie publice, Atlas Intel, a realizat două sondaje cu privire la starea democrației în România și Republica Moldova. Din rezultatele sondajului aplicat în România reiese că 8 din 10 români cred că cea mai mare amenințare la adresa democrației este corupția.

Totodată, sondajul arată că deși democrația este sprijinită ca model guvernamental (79%), românii nu sunt mulțumiți de felul în care ea funcționează (72%). Corupția (80%), interesele oligarhilor locali (34%), lipsa educației(33%) și globalizarea (26%) sunt percepute ca principalele amenințări la adresa democrației în România iar controalele existente pentru a preveni abuzurile de putere nu sunt considerate eficiente de mai mult de jumătate dintre respondenți.

Ce spun organizatorii

Cristian Movilă, președintele Fundației Eidos, a declarat că „astăzi, pe 20 mai, se fac 33 de ani de la primele alegeri libere din România. Cu acest sondaj am vrut să vedem unde ne situăm după acești ani, ce sprijin are democrația în România și în Republica Moldova și cât de solidă este fundația pe care ea s-a așezat.”

Andrei Roman, fondatorul Atlas Intel, a declarat că „rezultatele sondajului ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru liderii politici și pentru societatea civilă. Chiar dacă opțiunea pro-democrație este copleșitoare atât în ​​România, cât și în Republica Moldova, întrucât marea majoritate a oamenilor înțeleg valoarea democrației și susțin consolidarea instituțiilor acesteia, ei o percep ca fiind disfuncțională și care răspunde slab nevoilor lor.”

Încrederea românilor

76% dintre respondenți nu cred că instituțiile media din România sunt independente și imparțiale atunci când relatează evenimente și probleme politice, iar când vine vorba de justiție, 40% dintre români consideră că ea a avut un rol important în garantarea și protejarea democrației, dar nu a fost gardianul principal, pe când 30% dintre aceștia percep justiția ca pe o amenințare.

Alianțele NATO și Uniunea Europeană au în continuare sprijin din partea populației și consideră că acestea ajută la protejarea și consolidarea democrației în România, în contextul în care jumătate dintre aceștia consideră că viitorul democrației poate fi amenințat în viitorul apropiat de o țară străină.

Soluții în sprijinul democrației 

Românii văd implicarea cetățenilor în consolidarea și îmbunătățirea democrației ca fiind esențială și consideră că tragerea la răspundere a aleșilor prin canale de comunicare sau prin demonstrații publice este cea mai importantă formă de antrenare a mușchiului civic urmată de militarea pentru creșterea investițiilor în educație și în reforma sistemului de învățământ.

Votul online, consultările și referendumurile sunt principalele măsuri democratice adoptate de alte țări pe care românii le consideră relevante în îmbunătățirea democrației în România.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-10 mai, pe un eșantion de 1600 de oameni, cu o marjă de eroare de +/-2 și un nivel de încredere de 95% .

UNFINISHED Democracy este organizat de Fundația Eidos și Fundația The Democracy and Culture Foundation, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.