Actual Diverse

Opt persoane suspecte de turbare, la Suceava, după contactul cu un ciobănesc german – care a murit între timp

Opt persoane suspecte de turbare, la Suceava, după contactul cu un ciobănesc german – care a murit între timp

Opt persoane din Suceava au intrat în contact cu un câine infectat cu rabie. Analizele unui ciobănesc german – care a murit între timp – au arătat că acesta era turbat.

Este vorba de patru veterinari şi familia proprietarului – doi adulţi şi doi copii. Toţi au fost vaccinaţi antirabic şi acum sunt monitorizaţi de specialiști. Infectarea cu rabie a fost confirmată vineri, în orașul Siret, potrivit Monitorul de Suceava.

Opt persoane suspecte de turbare, la Suceava, după contactul cu un ciobănesc german – care a murit între timp

Din cauza suspiciunii înalte de contaminare, personalul veterinar și proprietara câinelului au avut nevoie de imuno-globulină antirabică umană, un produs greu de găsit în acest moment la noi în țară.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat că animalul a murit pe 10 noiembrie.

”În urma sesizării, DSP Suceava a efectuat imediat ancheta epidemiologică, în urma căreia au fost identificate 8 persoane care au intrat în contact cu animalul: 4 membri ai familiei și 4 medici veterinari. Analiza de laborator a confirmat prezența rabiei la animalul decedat”, a arătat Daniela Odeh, directoarea DSPJ Suceava

Instituția a informat unitățile sanitare despre cazul de rabie și le-a recomandat celor opt persoane să meargă la spital pentru a se vaccina antirabic.

Săptămâna trecută, câinele a fost operat de doi medici veterinari și un asistent de la un cabinet din Suceava. La scurt timp a murit, iar la analizele de laborator a fost confirmat cu rabie.

Șeful DSVSA, Mihai Voloșeniuc, a făcut apel la populație și la administrațiilor locale să alerteze imediat medicii veterinari dacă observă animale cu simptome nervoase, salivație în exces sau modificări de comportament. De asemenea, medicii veterinari sunt sfătuiți să solicite dovada vaccinării antirabice pentru câinii care le sunt aduși la consultații și tratament și să nu trateze animale nevaccinate.

”Este suficientă o microleziune, pe pielea persoanei, care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui pentru ca boala să se transmită”, a spus medicul.