Actual International

Ordinul lui Putin: Generalii trebuie să vină cu 137.000 de noi soldați pentru înrolare

Ordinul lui Putin: Generalii trebuie să vină cu 137.000 de noi soldați pentru înrolare
Twitter

 

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat joi o creștere a efectivelor militare ale țării cu 137.000 de soldați. Măsura vine în timp ce forțele sale continuă să se lupte pe frontul din Ucraina.

Noul ordin prevede creșterea numărului de personal de luptă disponibil al Rusiei de la 1,01 milioane la 1,15 milioane și urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, potrivit unui decret distribuit pe un site guvernamental și tradus de mass-media.

Putin acționează într-un impuls disperat?

Potrivit Reuters, decretul nu a precizat cum va fi realizată creșterea numărului de trupe. Rusia ar putea, de exemplu, să desfășoare un proiect mai mare de recrutare sau să caute modalități de a crește participarea voluntarilor.

Armata Rusiei menține în general aproximativ 900.000 de militari activi, o forță semnificativă, dar mult mai mică decât cele 3,5 milioane de militari ai Uniunii Sovietice din timpul Războiului Rece.

Decretul lui Putin vine la o zi după ce războiul său neprovocat din Ucraina a atins (miercuri) pragul de șase luni. Până în prezent, forțele sale nu au reușit să câștige prea mult, în ciuda eforturilor lor și au suferit pierderi majore, în timp ce războiul continuă să se prelungească într-o campanie lentă și sângeroasă în estul și sudul Ucrainei.

Pierderi omenești: peste 80 de mii de soldați ruși

Înainte de invazia Rusiei de la sfârșitul lunii februarie, peste 150.000 de soldați se adunaseră de-a lungul graniței ucrainene și existau așteptări că forțele rusești vor putea să doboare Kievul și să obțină o victorie rapidă. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar Rusia a ajuns în schimb să lupte într-un război de uzură.

Rusia a fost reticentă în a da detalii cu privire la progresul războiului sau la numărul de pierderi suferite de forțele sale, iar atunci când a făcut-o, evaluările au fost neconforme cu realitatea de pe teren.

Estimările recente ale Pentagonului au indicat că forțele rusești au suferit până la 80.000 de pierderi – adică morți sau răniți – pe parcursul războiului. Forțele sale au pierdut, de asemenea, destul de mulți generali și ofițeri superiori în luptă, iar mii de vehicule blindate ale Rusiei, printre alte echipamente de luptă, au fost avariate sau distruse în timpul bătăliilor.

Între timp, cel mai înalt general ucrainean a declarat că țara a pierdut aproximativ 9.000 de soldați de la începutul războiului, deși este posibil ca acest număr să fie mai mare, având în vedere caracterul neclar al raportării victimelor.