Actual International

Papa Francisc: „Planeta este tulburată în prezent. Este un al Treilea Război Mondial pe bucăți”

Papa Francisc: „Planeta este tulburată în prezent. Este un al Treilea Război Mondial pe bucăți”
FOTO: Vatican NEWS

Planeta este tulburată în prezent de un conflict de o gravitate deosebită, fie pentru încălcarea dreptului internațional, fie pentru apăsătoarele consecințe economice și sociale. Acesta este mesajul transmis de Papa Francisc transmis astăzi în cadrul întâlnirii cu reprezentanții pontificali.

Papa Francisc: „Planeta este tulburată în prezent. Este un al Treilea Război Mondial pe bucăți”

Planeta este tulburată în prezent de un conflict de o gravitate deosebită, fie pentru încălcarea dreptului internațional, fie pentru apăsătoarele consecințe economice și sociale: a spus Papa Francisc primind joi, 8 septembrie 2022, participanții la Întâlnirea reprezentanților pontificali, care se organizează o dată la trei ani în Cetatea Vaticanului.

„Alți nori întunecă timpul de față”

De la întâlnirea precedentă, a remarcat papa în discursul său, omenirea a cunoscut evenimente ieșite din comun precum pandemia de Covid-19, care a generat restricții la toate nivelurile societății. Deși s-ar părea că ce era mai rău a trecut, papa a spus că alți nori întunecă timpul de față, referindu-se la criza din Ucraina, deși nu o menționează în mod explicit, scrie vaticannews.va.

”Din nefericire, Europa și lumea întreagă sunt tulburate de un război de o gravitate deosebită, fie din cauza încălcării dreptului internațional, fie pentru riscurile escaladării nucleare, cât și pentru apăsătoarele consecințe economice și sociale. Este un al Treilea Război Mondial pe bucăți, iar voi sunteți martori ai acestuia în locurile în care vă desfășurați misiunea”.

În discursul adresat reprezentanților pontificali, papa i-a îndemnat să-și continue munca ”în prezentul Bisericii și al lumii”. A mulțumit acestora pentru că duc în ”situațiile de suferință” apropierea papei, devenind adevărate ”puncte de reper în momentele de mai mare rătăcire și turbulențe”. În același timp, Sfântul Părinte i-a amintit pe nunții apostolici care au murit în acest răstimp și care, a fost sublinierea sa, ”ne îndeamnă să privim înainte și spre înalt”.

Papa a făcut referință şi la parcursul de reflecție și de reînnoire prin care trece întreaga Biserică.

”Ca Biserică, suntem angajați într-un parcurs sinodal care își dorește să mărească în poporul lui Dumnezeu această dimensiune de sinodalitate. În această consultare ați fost implicați și voi. Avem, apoi, la orizont Jubileul din 2025, a cărui pregătire a fost deja lansată. La nivelul Curiei Romane, am început să aplicăm constituția apostolică Praedicate Evangelium: rezultat al unui proces de aproape nouă ani, aceasta va cere timp pentru a intra, pentru a spune astfel, în regimul deplin”.