International

Papa Francisc pleacă în Kazahstan cu speranţa că va reuşi să aibă o discuţie cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse

Papa Francisc pleacă în Kazahstan cu speranţa că va reuşi să aibă o discuţie cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse
FOTO: Vatican Media Press Office

Papa Francisc mai face o încercare de a discuta cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse. Cei doi se vor vedea în Kazahstan cu ocazia celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale. Chiar dacă nu există o întâlnire oficială, Papa Francisc speră că va reuşi să aibă o discuţie. În luna mai, Papa Francisc a declarat că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns, transmite Reuters.

Papa Francisc pleacă în Kazahstan cu speranţa că va reuşi să aibă o discuţie cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse

Suveranul pontif „va merge în Kazahstan între 13 şi 15 septembrie şi va vizita oraşul Nursultan cu ocazia celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale”. Este anunțul pe care l-a transmis purtătorul de cuvânt de la Vatican, Matteo Bruni.

La această reuniune, papa speră să se întâlnească cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, după cum a declarat anterior, potrivit Reuters. Preşedinţia kazahă a anunțat deja din luna aprilie vizita papei Francisc cu ocazia acestui congres, care vizează promovarea dialogului între religii şi a cărui primă ediţie s-a desfăşurat în 2003.

Papa a confirmat vizita din Kazahstan

„Acceptând invitația autorităților civile și ecleziale, papa Francisc va efectua anunțata călătorie apostolică în Kazahstan, în zilele de 13-15 septembrie anul curent, vizitând orașul Nur-Sultan cu ocazia celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale”, se spune în comunicatul de presă al Vaticanului.

De menționat că în comunicatul publicat de Vatican în care este anunțată vizita din Kazahstan nu se face referire la o astfel de întâlnire cu patriarhul Kirill.

Inițial cei doi lideri religioși ar fi trebuit să se întâlnească în luna iunie, la Ierusalim, însă planul a căzut. Decizia de a anula întrevederea a fost luată după ce Patriarhul Kirill a declarat că susține războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Diplomații de la Vatican i-au recomandat Suveranului Pontif să evite o astfel de întrevedere deoarece „ar putea crea multă confuzie în acest moment”.

La întoarcerea din vizita pe care a întreprins-o în Canada, liderul de la Vatican, în vârstă de 85 de ani, a dezvăluit că nu va mai putea să călătorească în acelaşi ritm ca în anii trecuţi. Afectat de dureri la genunchi care îl obligă să se deplaseze într-un scaun cu rotile, papa a evocat și posibilitatea de a se retrage din activitate.

Papa Francisc, patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin

În luna mai, Papa Francisc a declarat că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns, transmite Reuters.

De asemenea, papa a declarat pentru ziarul italian Corriere Della Sera că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Francisc, care a făcut o vizită fără precedent la ambasada rusă atunci când a început războiul, a declarat ziarului că, la aproximativ trei săptămâni de la începerea conflictului, i-a cerut diplomatului șef al Vaticanului să îi trimită un mesaj lui Putin.

Papa Francisc a spus că mesajul a fost „că sunt dispus să merg la Moscova. Cu siguranță, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită o deschidere. Nu am primit încă un răspuns și insistăm în continuare”.

El a adăugat: „Mă tem că Putin nu poate și nu dorește să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu poți opri atâta brutalitate?”