Actual International

Papa Francisc, susţinător al impozitării progresive: O formă de partajare importantă în lumea modernă și în democrații

Papa Francisc, susţinător al impozitării progresive: O formă de partajare importantă în lumea modernă și în democrații

„Pactul fiscal se află în centrul pactului social. Impozitele sunt, de asemenea, un mod de a împărți bogăția pentru ca aceasta să fie transformată în bunuri comune și publice: educație, sănătate, drepturi, îngrijire, știință, cultură, patrimoniu”. Acesta a fost mesajul  transmis de Papa Francisc întreprinzătorilor din principala Confederație Patronală, Confindustria din Italia.

Papa Francisc, susţinător al impozitării progresive: O formă de partajare importantă în lumea modernă și în democrații

Primindu-i la Vatican pe întreprinzătorii din principala confederație patronală, Confindustria, Papa a insistat asupra necesității de a împărți bogăția cu cei care nu au acces la ea.

O formă de partajare care este „foarte importantă în lumea modernă și în democrații este reprezentată de impozite”, dar care este „adesea prost înțeleasă”, a declarat el în fața a 5.000 de antreprenori și a familiilor acestora.

„Pactul fiscal se află în centrul pactului social. Impozitele sunt, de asemenea, un mod de a împărți bogăția pentru ca aceasta să fie transformată în bunuri comune și publice: educație, sănătate, drepturi, îngrijire, știință, cultură, patrimoniu”, a continuat Papa.

„Impozitele trebuie să fie drepte, echitabile, stabilite în funcție de capacitatea de plată a fiecăruia, așa cum cere Constituția italiană”, a spus Papa, în timp ce Matteo Salvini și Silvio Berlusconi au făcut din impozitul forfetar unul dintre principalii lor cai de bătaie pentru alegerile legislative din 25 septembrie.

Papa, care pledează în mod regulat pentru un acces mai echitabil la bogăție, nu a făcut nicio referire la situația politică italiană în perioada premergătoare votului și nu a numit pe nimeni.

Pe 25 septembrie, în Italia, sunt programate alegeri anticipate. Coaliția condusă de extrema dreaptă ar putea obține majoritatea absolută

În Italia, unde evaziunea fiscală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de euro pe an, Constituția prevede că „toți (cetățenii) sunt obligați să participe la cheltuielile publice în funcție de capacitatea lor de a contribui” și că sistemul fiscal trebuie să respecte „criterii de progresivitate”.

Dar Salvini nu ratează nicio ocazie de a prezenta cota unică de impozitare de 15% ca pe un remediu miraculos pentru a reduce evaziunea fiscală și pentru a stimula economia peninsulei, în timp ce Berlusconi ar prefera ca aceasta să fie de 23%.

Adversarii săi spun că rata unică este foarte inegală și reduce veniturile fiscale ale statului.

În discursul său de dinaintea alocuțiunii Papei, șeful Confindustria, Carlo Bonomi, nu a vorbit despre taxe, ci despre probleme dragi Papei Francisc, cum ar fi declinul demografic al unei Italii îmbătrânite, șomajul în rândul tinerilor și dificultatea femeilor de a îmbina viața profesională cu cea de familie.

De asemenea, el a făcut apel la „o revoluție culturală” pentru „o mai bună integrare a străinilor” și pentru a le facilita accesul la „cetățenia deplină”. „Nu doar pentru a eradica prejudecățile și ura socială, ci și pentru că o curbă demografică precum cea a Italiei face și mai necesar un model de integrare eficient”, a subliniat Carlo Bonomi.

El a denunțat „finanțele de dragul finanțelor”, care neagă „demnitatea originară a fiecărei femei și a fiecărui bărbat” și în care „legile economiei își trădează sensul și valoarea fundamentală”.

În plină campanie electorală, el a făcut apel la „societățile liberale din Occident” să reziste „sirenelor naționaliste”, „sub loviturile pandemiei, crizei din Ucraina și efectelor creșterii prețurilor la energie”.