Actual

Parchetul vine cu precizări în cazul afaceristul Ioan Crișan, aruncat în aer cu mașina, la Arad. Iată ce au descoperit într-un an

Parchetul vine cu precizări în cazul afaceristul Ioan Crișan, aruncat în aer cu mașina, la Arad. Iată ce au descoperit într-un an
România a fost bulversată de atentatul cu bombă de la Arad, când mașina unui om de afaceri a fost aruncată în aer, după ce acesta se așezase la volan. După un an de anchetă, Parchetul General a transmis azi un comunicat de presă cu privire la stadiul Dosarului despre atentatul de la Arad. Îl redăm în totalitate.
„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele informaţii şi rezultate privind cercetările efectuate în cauza având ca obiect uciderea numitului Crişan Ioan, în 29.05.2021 în municipiul Arad, prin provocarea exploziei autoturismului condus de acesta”.

Parchetul vine cu precizări în cazul afaceristul Ioan Crișan, aruncat în aer cu mașina. Iată ce au descoperit într-un an!

„1. Date despre victimă
• S-a stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.
• Au fost analizate relațiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.
• A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR.
• Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane.
• S-au stabilit și au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei.
2. Date despre administrarea probelor
• Au fost audiate peste 400 de persoane şi au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe un număr important de dispozitive (35).
• Au fost dispuse și finalizate multiple (18) constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice.
• S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.
Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană.
Poliția Română a furnizat sprijin prin alocarea ofițerilor și agenților de poliție pentru delegarea de activități, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR. Capacităţile tehnice ale structurilor IGPR au fost disponibile pentru efectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală, astfel încât versiunile de anchetă verificate să nu întâmpine întârzieri.
Menționăm că efectivul a fost redimensionat constant, în funcție de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate.
3. Activităţi de cooperare internaţională
Au fost solicitate date de interes pentru soluționarea cauzei de la toate statele afiliate rețelei Interpol, fiind inițiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorități ale mai multor state. Totodată, a fost solicitată și s-a beneficiat de asistența Europol.
Conform art. 12 lit. e) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, sunt exceptate de la liberul acces al cetăţenilor informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare. Analizând interesul public determinat de comiterea infracţiunii prin mijloacele de înalt pericol folosite (explozie) şi direcţiile în care continuă cercetările, alte date concrete nu pot fi prezentate opiniei publice”.
Așadar, până acum nu avem nici autor/i, nici măcar suspecți. Informațiile și scepticismul jurnaliștilor a fost confirmat prin acest comunicat, venit la un an de la tragicul eveniment.