Actual

Părinții pot primi zile libere plătite dacă se închid școlile. În ce condiții pot fi acordate

Părinții pot primi zile libere plătite dacă se închid școlile. În ce condiții pot fi acordate
Sursa foto: Arhiva companiei

Condițiile meteo nefavorabile sau situațiile de urgență medicală pot duce, temporar, la închiderea școlilor sau suspendarea cursurilor. În astfel de situații, părinții elevilor pot solicita în mod legal zile libere de la angajatori.

Pe timpul iernii, din cauza drumurilor blocate sau condițiilor improprii de desfășurare a activității, numeroase școli sunt închise temporar. În astfel de situații, legea prevede că părinții copiilor afectați de închiderea școlilor pot beneficia de zile libere. Dar nu în orice condiții.

Legea 19/2020 prevede că, în cazul suspendării cursurilor sau închiderii unităților de învățământ, unul dintre părinți are dreptul la zile libere. Acestea pot fi luate pentru a supraveghea copilul care nu mai poate merge la școală. Măsura se aplică însă pentru situațiile stabilite de autoritățile competente. Cum ar fi, de exemplu, din cauza condițiilor de vreme extremă. Într-un astfel de caz, inspectoratul școlar trebuie să constate că unitățile școlare trebuie temporar închise, întrucât le-ar fi extrem de dificil elevilor să ajungă la școală.

Care este procedura

Părintele care dorește să beneficieze de zile libere pentru supravegherea copilului trebuie să depună o cerere la angajator.

Cererea trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte. Declarația trebuie să ateste că acesta nu a solicitat la rândul său zile libere pentru aceleași motive.

Cererea trebuie să fie însoțită și de o copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor. Pentru familiile monoparentale, procedura este simplificată, nefiind necesară declarația terță.

Indemnizația acordată pentru zilele libere este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Aceasta nu poate depăși însă mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Banii sunt plătiți de angajator și ulterior decontați. Indemnizația este impozabilă și se supune contribuțiilor sociale conform legislației fiscale în vigoare, potrivit avocat.net.

Cine poate primi zile libere

Pentru a putea primi zile libere de la angajatori în cazurile menționate, solicitanții trebuie să aibă copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ. Sau să aibă copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ. În ambele cazuri trebuie întrunită și condiția locul de muncă al respectivilor părinți să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Chiar dacă întrunesc condițiile, nu toți părinții pot beneficia însă automat de zilele libere. Angajații din domenii esențiale precum sistemul energetic, asistența socială, telecomunicații, transporturi publice și alte sectoare cheie pot primi zilele libere doar cu acordul angajatorului. Acordul este condiționat de obligația asigurării continuității activității. Pentru angajații sistemului național de apărare, penitenciarelor, unităților sanitare publice și serviciilor sociale rezidențiale, legea nu se aplică similar. În schimb, acești pot beneficia de o majorare salarială. Dar doar cu condiția ca celălalt părinte să nu primească zile libere sau majorări pentru același motiv solicitat.