Actual Social

Parlamentarii s-au gândit și la asta: Minorii care fumează în public ar putea fi amendați. Cât este amenda

Parlamentarii s-au gândit și la asta: Minorii care fumează în public ar putea fi amendați. Cât este amenda
Foto: pixabay

Un grup de 29 de parlamentari PSD au semnat un proiect de lege care prevede interzicerea fumatului în public de către minori, adică cetățenii sub 18 ani. Le-a venit ideea după lecturarea unei analize realizate de Agenția Națională Antidrog, dar s-au oprit la ţigări, nu şi la droguri.

Proiect de lege | Minorii care fumează în public ar putea fi amendați. Cât este amenda

Proiectul de lege de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun introduce interdicția fumatului de către minori într-o serie de locuri publice.

Conform proiectului de lege, amenda pentru minorii care fumează este de la 100 la 500 de lei

Deși proiectul nu prevede interzicerea explicită a fumatului de către persoanele sub 18 ani, lista locurilor publice în care minorii nu vor mai putea fuma este altfel elaborată încât se instituie o interdicție de facto a fumatului în public.

„Se interzice consumul de tutun, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m, în jurul acestora”, se arată în proiectul de lege.

Cei care vor fi surprinși încălcând această interdicție riscă să fie sancționați cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei.

Proiectul a fost elaborat de un grup de parlamentari PSD de Vâlcea – senatorul Bogdan Matei și deputații Eugen Neață, Daniel Oteșanu și Ștefan-Ovidiu Popa, grup care a obținut și semnături de susținere din partea altor colegi de partid.

Cei patru parlamentari precizează că ideea proiectului a venit după lecturarea unei analize realizate de Agenția Națională Antidrog privind prevalența consumului de tutun în rândul tinerilor, precum și după discuții cu directori de licee și profesori diriginți din județul Vâlcea.

În momentul de față, Legea 61/1991 conține sancțiuni pentru consumul de alcool al minorilor, însă nu există prevederi similare legate de fumat.

Interdicția face referire şi tutunul încălzit

În schimb, proiectul PSD folosește formularea „consumul de tutun” astfel că minorii vor putea fi amendați chiar și în cazurile în care folosesc dispozitive de încălzit tutunul. Pentru acestea din urmă, singura interdicție aflată în vigoare este utilizarea lor în mijloacele de transport în comun.

Ultimele statistici privind consumul de tutun datează din 2018, şi relevă că o treime din populația României fumează. Ponderea este mai mare în rândul bărbaților, 4 din 10, în timp ce doar două din zece femei sunt fumătoare. În momentul de față, legea stipulează că este interzisă comercializarea produselor din tutul persoanelor cu vârste sub 18 ani, însă nu este stabilită o sancțiune pentru minorii care sunt surprinși fumând.

În cazul în care proiectul depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, minorii nu vor mai putea practic să fumeze decât în cadrul privat.