Actual

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

Pașapoartele
sursa foto: arhiva companiei

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor electronice în România. Aceasta permite expedierea documentelor prin servicii de curierat către orice adresă din țară, începând cu această săptămână. Această schimbare esențială permite titularilor să primească pașapoartele electronice la orice locație din țară, nu doar la domiciliu sau reședință. Costurile de expediție sunt suportate de către titular.

Până la această modificare, pașapoartele electronice puteau fi livrate doar la adresa de domiciliu sau reședință a titularului sau la o adresă din străinătate. Implementarea acestei schimbări este planificată până la 1 ianuarie 2025, odată ce autoritățile asigură condițiile tehnice necesare.

Hotărârea de Guvern dispune și eliminarea obligativității de a prezenta cazierul judiciar al însoțitorului unui minor la ieșirea din țară. Cazierul judiciar poate fi verificat online la trecerea frontierelor. Aceste reglementări sunt parte dintr-un set mai larg de modificări legislative care vizează optimizarea și modernizarea procedurilor administrative legate de documentele de călătorie, potrivit Capital.