Actual Social

Pensiile și indemnizațiile sociale care l-au îngrozit de Marcel Boloș. Nu permit un standard de viaţă. Este înspăimântător 

Pensiile și indemnizațiile sociale care l-au îngrozit de Marcel Boloș. Nu permit un standard de viaţă. Este înspăimântător 

În România, sărăcia pare să fie la ea acasă. Asta reiese din date prezentate de Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care gestionează ajutoarele sociale ce trebuie acordate populației. Pensia minimă socială este de 1.100 de lei, un număr de 1.188.000 de români beneficiază de pachetele alimentare și 880.000 de persoane cu dizabilităţi beneficiază de pensii, indemnizaţii care nu permit un standard de viaţă care să le asigure o integrare socială decentă. Este înspăimântător, mai spune Marcel Boloș.

Pensiile și indemnizațiile sociale care l-au îngrozit de Marcel Boloș. Nu permit un standard de viaţă. Este înspăimântător

„Suma de 1.100 de lei este nivelul pensiei minime sociale spune foarte mult despre standardul de locuire şi de viaţă al acestor oameni. Vă mai dau alte exemple, sunt 880.000 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de pensii, indemnizaţii care nu permit un standard de viaţă care să le asigure o integrare socială decentă. Este înspăimntător. 1.188.000 de români beneficiază de pachetele alimentare”, a declarat Marcel Boloş, duminică seară, la Digi24.

Coaliția va discuta majorarea plafonului de venit la 2.000 de lei de la 3.000 de lei

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a adăugat că la nivelul coaliţiei de guvernare s-ar putea discuta despre majorarea plafonului de venit.

„Am încercat ca în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze.

Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. dar aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă.

Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a subliniat Marcel Boloş.

20 februarie este termenul limită pentru virarea banilor de încălzire al celor cu venituri mici

În ceea ce privește plăţile pentru ajutorul de încălzire al celor cu venituri mici, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Euopene, Marcel Boloş spune că a preferat Poşta Română deoarece aceasta are structuri în mediul rural.

„Sunt peste 7.200 de cititoare optice pentru care este în curs de încheiere contractul de achiziţie, termenul de livrare este de 20 de zile. Deci practic tot ce înseamnă echipamentele necesare pentru ca această citire a facturilor să aibă loc direct de către poştaşi şi să nu mai avem nevoie ca beneficiarul să meargă la oficiul poştal. E nedrept să creăm cozi la oficiile poştale.  Am gândit în detaliu aceste mecanisme pentru ca oamenii s aibă acces la bani”, a afirmat Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că 20 februarie este termenul limită pentru virarea banilor.

„Data de 20 februarie este termenul. Aceste cititoare vor fi la dispoziţia oficianţilor poştali. Vineri am fost la Poşta Română, am stat de vorbă personal inclusiv cu directorii teritoriali pentru a înţelege ce probleme mai sunt pentru ca mecanismul să funcţioneze”, a precizat Boloş.