Social

Pensiile vor crește cu peste 70%! Totuși, analiștii avertizează cu privire la puterea de cumpărare

de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
sursa foto arhiva companiei

Directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a dezvăluit  că instituția a demarat procesul de tipărire a noilor cupoane care includ majorările de pensii.  Schimbările majore sunt programate să intre în vigoare din luna septembrie a anului viitor.  Daniel Baciu a subliniat că unele pensii vor înregistra creșteri de peste 70%, aducând beneficii financiare semnificative pentru pensionari.

Daniel Baciu a spus că pensiile vor crește odată cu procesul de recalculare

Unele pensii cresc cu 70%

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, spune Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

Deosebit de notabil, recalcularea bazată pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar, conform principiului contributivității, va aduce creșteri semnificative pentru cei care au avut o prezență îndelungată în câmpul muncii.

„Avem un exemplu aici, în față, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani, în momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8%. Pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei. Începând cu data de 1 septembrie, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a subliniat Daniel Baciu, potrivit Antena3.

Cu toate acestea, analiștii economici avertizează că majorările pot fi rapid absorbite de creșterea prețurilor.

Scade puterea de cumpărare

„Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temporează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei”, spune Adrian Negrescu, analist financiar.

„Ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7 % cât a fost inflația în 2022. Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare”, a mai tranmis analistul economic, Cristian Păun, potrivit Antena3.

„De la 1 ianuarie, le crește pensia, dar doar cu 13,7%. Inflația în 2022 a fost de 16,7%. Asta ca să nu mai spunem că inflația în 2023, cel puțin pe zona pensionarilor, eu zic că se apropie mai degrabă de 10%”, a avertizat Păun, potrivit sursei amintite.