International

Pensiile vor fi indexate cu 4.2%. Legea intră în vigoare în aprilie

indexate cu 4.2% pensiile vor fi impozitate impozitează (sursă foto: playtech.ro)
sursa foto:arhiva companiei

Ministrul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, Alexei Buzu, a declarat că, începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 4.2%. Contrar promisiunilor anterioare din decembrie 2023, care indicau o rată de indexare de 6% pentru anul 2024.

Sub guvernarea PAS, ministrul a subliniat creșterea semnificativă a pensiilor. El a menționat că pensia minimă a înregistrat o creștere de 120%, iar cea medie a crescut cu 70% de la începutul mandatului.

Aceste cifre reflectă eforturile guvernului de a susține categoria pensionarilor. Conform legii, pensiile sunt indexate cu 4.2% la 1 aprilie în funcție de rata inflației înregistrată la finalul anului precedent.

Buzu a explicat că rata de indexare pentru 2024 este determinată de inflația de 4,2% înregistrată în anul anterior. Desigur, deși anunțul inițial prevedea o creștere de 6%, ministrul a subliniat că această ajustare are scopul de a proteja puterea de cumpărare a pensionarilor.

În anul precedent, din motive de limitare a fondurilor, pensiile au fost indexate cu 15%, față de 30%, conform legii. Ministrul a asigurat că puterea de cumpărare a fost păstrată. Mai mult, spune el, pensiile au înregistrat creșteri semnificative în ultimii ani, conform omniapres.md.