Diverse

Pensionarul care și-a ucis consoarta pentru că l-a înghiontit prin somn vrea să iasă din închisoare. Care este portița juridică

Pensionarul care și-a ucis consoarta pentru că l-a înghiontit prin somn vrea să iasă din închisoare. Care este portița juridică

E o poveste mai ciudată despre ce a făcut un bătrân și cum vrea el să scape de după gratii.

Constantin Mineaţă este un ieșean în vârstă de 71 de ani. Cazul lui iese din tipare deoarece și-a omorât consoarta iubită din simplul motiv că ”l-a înghiontit”. Mineaţă fusese reclamat în numeroase rânduri pentru scandaluri şi agresiuni, inclusiv un viol şi o tentativă la viol, dar fără să fi fost condamnat vreodată. De această dată, el a fost găsit vinovat și se află acum la închisoare.

Pensionarul care și-a ucis consoarta pentru că l-a înghiontit prin somn vrea să iasă din închisoare. Care este portița juridică vizată pentru ”evadare”

Un caz ieșit din comun s-a întâmplat la Iași. Constantin Mineaţă, bărbatul pensionar de 71 de ani, a povestit, cu propriile cuvinte, că la data de 1 martie anul trecut, una dintre desele certuri cu iubita sa, avea să se sfârşească tragic. Cei doi băuseră împreună un litru de ţuică, după care s-au culcat.

În cursul nopţii, bărbatul a vrut să meargă la baie. Pentru a se da jos din pat, a trecut peste concubina sa. Aceasta l-a înghiontit prin somn, ceea ce l-a scos din sărite. El a scos cureaua de la pantalonii puşi pe scaun şi şi-a lovit de zeci de ori iubita cu catarama, îndeosebi peste faţă. Faţa femeii a fost sfărâmată, aceasta asfixiindu-se cu propriul sânge. Autopsia avea să identifice 14 răni în zona feţei, patru în zona toraco-abdominală şi 8 la nivelul membrelor, inclusiv ”o fractură de braţ şi altele costale”.

În urma acestor lovituri, femeia a murit, iar el a fost condamnat definitiv la ani grei de închisoare.

Dupa gratii. Foto: paranteze.md

Povestea este cu atât mai ciudată prin faptul că ieșeanul o perioadă a dormit cu iubita moartă în pat. Iată cum au decurs lucrurile:

După bătaia cruntă pe care a suferit-o femeia, a doua zi, Mineaţă a plecat liniştit la un prieten, cu care a băut o sticlă de vin. Întors acasă, şi-a dat seama că iubita sa murise, dar nu a făcut altceva decât să strângă hainele şi lenjeria de pat, pătate de sânge şi să le arunce la gunoi. Timp de aproape o săptămână, a continuat să bea, dormind cu cadavrul concubinei în pat. Abia pe 7 martie i-a spus nepotului său ce făcuse, după care s-a aşezat pe o bancă din parcul din Podu Roş (Iași), pentru a aştepta poliţia.

Ieșeanul Mineaţă a fost condamnat la 11 ani şi 4 luni de închisoare, sentinţa rămânând definitivă încă din luna februarie a acestui an. Bărbatul se află în aceste zile după gratii.

Constantin Mineaţă a înaintat acum o contestaţie în anulare împotriva sentinţei Curţii de Apel. Şansele demersului său sunt însă minime, condiţiile de acceptare a contestaţiei în anulare fiind deosebit de restrictive din punct de vedere legal.

Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac, prin care se poate solicita desfiinţarea hotărârii de condamnare. Dacă contestaţia este acceptată, cauza este rejudecată.

Contestaţia în anulare poate fi acceptată însă doar dacă învinuitul a fost condamnat fără să fi fost citat, fie a fost condamnat deşi a existat o cauză de încetare a procesului penal. Această a doua condiţie a fost invocată şi de Mineaţă în acţiunea sa, potrivit media locală. Practic, ar însemna ca crima să fi fost comisă de altcineva, să se fi prescris ori să fi fost amnistiată. Curtea de Apel va analiza contestaţia înaintată de Mineaţă la sfârşitul lunii noiembrie 2022.