International

Republica Moldova este o țară ”ruptă” în două. Chiar și Igor Dodon, fostul președinte, le iartă rușilor păcatele

Republica Moldova este o țară ”ruptă” în două. Chiar și Igor Dodon, fostul președinte, le iartă rușilor păcatele
Foto: Facebook Pagina oficiala Igor Dodon

Republica Moldova este o țară ”ruptă” în două, oamenii sunt împărțiți în pro-ruși și pro-europeni. Chiar și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, spune despre războiul din Ucraina că ”este regretabil”.

Republica Moldova este o țară ”ruptă” în două. Chiar și Igor Dodon, fostul președinte, le iartă rușilor păcatele

Republica Moldova este o țară ”ruptă” în două. Chiar și Igor Dodon, fostul președinte al statului, le iartă rușilor păcatele

Este dureros ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar și rușii sunt prietenii noștri”, a spus Dodon.

Ucrainienii sunt frații noștri. Eu de mai multe ori mi-am expus poziția publică, am să o repet. Este regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina, sunt vecinii noștri, sunt frații noștri, noi avem o diasporă ucraineană foarte mare în interiorul țării. Este dureros ce se întâmplă în Ucraina, dar și rușii sunt prietenii noștri, sunt parteneri strategici, regretabil că nu au găsit o soluție pentru problemele care sunt, pe cale pașnică, sperăm foarte mult că în timpul apropiat se va găsi o soluție pe cale diplomatică”.

Întrebat de jurnaliștii de la Chișinău ce va face dacă va fi amendat pentru că a încălcat legea prin purtarea panglicii ”Sfântul Gheorghe”, Dodon a spus că ”aprobarea legii prin care s-a interzis această panglică este o greșeală. Fiecare cetățean al Republicii Moldova are opinia sa”.

Și totuși, în cazul în care va fi tras la răspundere administrativă, juriștii partidului pe care îl reprezintă se vor ocupa de aceasta. ”Eu cred că vom merge în instanța de judecată din interiorul țării, iar dacă nu va fi acceptată, vom merge la CEDO. Vom merge și ne vom apăra poziția, inclusiv în judecată și îi îndemn pe toți cetățenii RM care vor fi penalizați să se adreseze la juriștii mei, avocații o să-i ajute”.

Igor Dodon a sfidat legea la mitingul din 9 mai

Amintim că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat luni, 9 mai, la Marșul Victoriei care a avut loc pe străzile din Chișinău. Ceremonia s-a desfășurat fără ca participanții să țină cont de interdicția impusă de autoritățile Republicii Moldova privind arborarea unor însemne precum panglica Sf. Gheorghe și Litera Z, asociate invaziei Armatei ruse în Ucraina. Din fotografiile de la eveniment se poate vedea cum panglica este prinsă la reverul sacoului său, în timp ce soția, Galina Dodon, a ales că nu utilizeze aceasta, ca accesoriu vestimentar.