Info Actual > Politică > Peste 10.000 de soldați ruși se retrag la baze. Care este situația în Ucraina
Politică

Peste 10.000 de soldați ruși se retrag la baze. Care este situația în Ucraina

Peste 10.000 de soldați ruși se retrag la baze. Care este situația în Ucraina

Peste 10.000 de militari ruși s-au întors la bazele lor permanente după exercițiile desfășurate timp de o lună în apropierea Ucrainei, a informat sâmbătă agenția de presă Interfax, citând armata rusă, relatează Reuters.

Interfax a transmis că exercițiile au avut loc în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, precum și în regiunile din sudul Rusiei, în Rostov și Kuban.

Desfășurarea de către Rusia de efective a zeci de mii de soldați în nordul, estul și sudul Ucrainei a alimentat temerile în Kiev și capitalele occidentale că Moscova plănuiește un atac.

Rusia neagă orice astfel de intenții, totodată anunțând că are nevoie de angajamente din partea Occidentului, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu extinde alianța spre est, spre granițele ruse, deoarece propria sa securitate este amenințată de legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu alianța occidentală.

Moscova a mai declarat că își poate desfășura trupele pe teritoriul propriu după cum crede de cuviință.

Estimările pentru numărul de soldați ruși relocați recent mai aproape de Ucraina variază de la 60.000 la 90.000, un document al serviciilor secrete americane sugerând că numărul ar putea crește până la 175.000.

Peste 10.000 de militari vor fi trimiși la baze

„S-a încheiat o etapă de coordonare de luptă a diviziilor, a echipajelor de luptă, a echipelor la unităţi motorizate… Peste 10.000 de militari vor fi trimiși spre bazele lor permanente de pe teritoriul zonei de antrenament a efectivelor  de arme combinate”, a comunicat Statul Major.

Dar amenințările voalate din partea Rusiei continuă. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri că Rusia a întreprins un test reuşit cu o salvă de rachete hipersonice Zirkon (Ţircon, în limba rusă) în cursul nopţii trecute. Racheta hipersonică este  un tip de armă descris de Moscova ca „invizibilă” şi care se află în centrul unei curse a armamentelor între puterile militare.