Actual

Petre Daea a explicat de ce numără boabele şi rândul boabelor de pe ştiuletul unui porumb

Petre Daea a explicat de ce numără boabele şi rândul boabelor de pe ştiuletul unui porumb

Încă de la numirea sa în funcţia de ministru al Agriculturii, Petre Daea le-a dat asigurări fermierilor că va fi alături de ei în câmp şi de dumneavoastră – jurnaliştii – acolo unde mă găsiţi. „Să nu vă faceţi probleme dacă mă vedeţi noaptea, că pentru mine e zi”, a dat el asigurări. Aseară, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat la Antena 3, de ce merge pe teren și inspectează știuleții de porumb și de ce îl prinde ora 02.00 noaptea pe câmp.

Petre Daea a explicat de ce numără boabele şi rândul boabelor de pe ştiuletul unui porumb

„Număr boabele și rândurile boabelor. Deci evaluarea producției. Un știulete, când l-a luat un agronom în mână, el se uită la trei lucruri. În primul rând, dacă e cald. Acela era fierbinte. Când desfaci pănușele și au luat ciocălăul în mână, aproape te încălzești, asta demonstrează că stă rodul ca în etuvă, adică greutăți pentru procesele biologice. În al doilea rând, când intri în lanul de porumb şi iei ştiuletele în mână, îi numeri boabele de porumb care tot timpul sunt pare, aici e o poveste tehnică care nu merită acum să fie spusă. Număr rândurile, număr boabele, ştiu masa cât e, ştiu cât dă ştiulete, ştiu densitatea şi ştiu exact ce produce în zona respectivă”, a explicat Daea.

Întrebat ce caută și noaptea pe câmp, când nu se poate vedea nimic, el a răspuns:

„Da. Păi şi ce dacă, dacă nu-mi ajunge ziua? Mă duc şi noaptea. (Văd) ce trebuie. Şi văd tot timpul planta, indiferent dacă este zi sau noapte pentru că reflexul de inginer agronom îmi dă această posibilitate să înţeleg ce e acolo”.

De când a fost numit ministru, Petre Daea, a fost aproape în fiecare seară pe câmp alături de fermieri.

Agricultura nu ține cont de anotimp, de zi sau noapte, ori de data din calendar. Este și motivul pentru care Petre Daea a ținut să vadă singur starea culturilor, imediat după învestirea în funcția de ministru.

El spune că a constatat evidenţa: fermierii care irigă vor avea o producţie excelentă, restul, rămân la mila cerului. Daea promite că sistemul de irigaţii se va extinde până în 2027.