Actual

Petre Daea este tot nemulțumit de decizia Comisiei Europene și face un nou apel către români: mâncaţi româneşte!

Petre Daea este tot nemulțumit de decizia Comisiei Europene și face un nou apel către români: mâncaţi româneşte!

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea a revenit astăzi pe tema greierilor de casă ca aliment şi s-a arătat din nou nemulțumit de decizia Comisiei Europene care promovează greierele de casă ca aliment în UE. Prezent vineri la Arad, ministrul a îndemnat populația ”să mănânce românește”.

Petre Daea, un nou apel către români: lăsaţi greierii să cânte şi mâncaţi româneşte

”Eu am spus un lucru foarte clar: lăsaţi greierii să cânte. (…) Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceştia folosind hrana pe care o cunoaştem şi avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!”, a transmis Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a vizitat Târgul Agromalim, cel mai mare târg de agricultură organizat în ţară după Bucureşti, la care participă aproximativ 270 de firme din România, Ungaria, Germania, Franţa, Olanda, Polonia, Cehia şi Bulgaria. Ministrul s-a mai întâlnit cu fermieri şi primari din judeţ.

Românii trebuie să mănânce sarmale, cârnaţi şi ouă de găină

Ministrul Agriculturii Petre Daea a mai declarat în luna august că românii trebuie să mănânce sarmale, cârnaţi şi ouă de găină şi le-a recomandat românilor să nu mănânce făină de greieri, ci să-i lase ”să cânte acolo unde sunt”.

”Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a mai declarat Daea.

Conform ministrului, trebuie să fim consecvenţi şi în acelaşi timp stăruitori în a ne păstra tradiţiile şi consecvenţi în a face ce trebuie.

Pe piaţa din România a început deja să se găsească greiere comestibil

Comisia Europeană a autorizat, în februarie, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, fiind a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.

Autorizația pentru greierele de casă a fost dată după o evaluare strictă din partea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, care spune că această insectă nu prezintă pericole pentru consum.

În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă sub formă congelată, uscată sau pudră.

Insecta a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru comercializare în cele 27 de țări membre. Insecta fi folosită ca făină în batoanele proteice sau în diverse rețete ușor de gătit.