Actual

Pfizer anunță planeta că îşi scumpeşte vaccinul anticovid după expirarea contractelor

Pfizer anunță planeta că îşi scumpeşte vaccinul anticovid după expirarea contractelor

Compania farmaceutică Pfizer se ţine de cuvânt şi ridică preţul vaccinului, asta după ce anul trecut a făcut deja o primă majorare. Compania a anunțat că vaccinurile sale împotriva coronavirusului vor costa „la liber” între 110 și 130 de dolari pe doză odată ce contractele guvernamentale se încheie, potrivit Associated Press.

Pfizer îşi scumpeşte vaccinul anticovid după expirarea contractelor

Angela Lukin, președintele Pfizer pentru îngrijirea primară la nivel mondial și președintele SUA, a explicat că prețurile crescute se datorează costurilor trecerii de la flacoanele cu doze multiple la fiole cu doză unică și distribuția comercială. Lukin a adăugat că noile prețuri sunt încă sub nivelul „a ceea ce ar fi considerat un vaccin extrem de eficient”, conform AP.

Deoarece legea privind îngrijirea la prețuri accesibile impune asigurătorilor să acopere costurile celor mai recomandate vaccinuri fără a plăti din buzunar, mulți vor plăti puțin sau nimic. Persoanele cu acoperire prin asigurări private sau programe publice probabil că nu vor plăti nimic.

Noul preț de listă estimat pentru vaccinul Pfizer împotriva COVID este comparabil cu cel al altor vaccinuri pentru adulți, cum ar fi hepatita și zona zoster, care poate varia de la aproximativ 64 USD la 171 USD , potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Se așteaptă ca vaccinurile și rapelurile împotriva coronavirusului să rămână gratuite până când guvernul își încheie declarația de urgență de sănătate publică din cauza pandemiei de COVID-19 sau își epuizează aprovizionarea dobândită la nivel federal, potrivit unui raport publicat marți de Kaiser Family Foundation (KFF).

Anul trecut Pfizer şi Moderna au mai suferit o modificare de preţ

Anul trecut, companiile farmaceutice Pfizer şi Moderna şi-au scumpit vaccinul împotriva covid-19, în cadrul unui acord cu Uniunea Europeană (UE) – Pfizer de la 15,5 la 19,5 euro, iar Moderna de la 19 la 21,5 euro -, dezvăluie cotidianul financiar britanic Financial Times, care precizează că a consultat contractul, relatează AFP.

Această scumpire a intervenit în contextul unor îngrijorări cu privire la o intensificare a variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2 şi după ce studii au dovedit că vaccinurile Moderna şi Pfizer-BioNTech rămân eficiente împotriva acestei variante.