Actual

Plata facturilor la energie este o povară pentru mai bine de 20% din gospodăriile din ţară

facturi mai mari -energie-si-gaze, sursa foto romania tv
Foto: facebook.com

Plata facturilor la energie este o povară pentru mai bine de 20 la sută din gospodăriile din ţară. Aceasta este concluzia un studiu recent.

Studiul mai arată că o dată cu creşterea preţurilor la curent, aceste gospodării coboară sub pragul sărăciei.

Plata facturilor la energie, o corvoadă

Peste 37% dintre gospodăriile din România cheltuie mai mult de 10 procente din veniturile disponibile pe facturile la energie. Relevă acest studiu realizat sub egida Observatorului Român al Sărăciei Energetice. Concluziile se referă la impactul creșterii prețurilor energiei din sezonul rece 2021-2022.

Într-o apreciere, președintele Centrului pentru Studiul Democrației, George Jiglău spune că 21% dintre gospodăriile din România, după ce își plătesc factura la energie, coboară sub pragul de sărăcie.

”Indicatorul s-a dublat. În mod evident, este un impact foarte mare la nivel de buget al gospodăriei, adică trebuie să prioritizeze energia. ”Dar, făcând asta, trebuie să tai masiv din cheltuielile pentru alte nevoi pe care le am în gospodăria mea”, mai spune Jiglău.

Studiul mai arată că măsurile de plafonare-compensare au avut un rol important în sprijinirea populației. Totuși, încă trebuie gândite măsuri și strategii care să pună accent pe sprijinirea categoriilor vulnerabile.