Actual Social

Plata voucherelor sociale şi ajutorul pentru energie se fac cu întârziere. PSD îi cere lui Boloş să dispună măsurile necesare

Plata voucherelor sociale şi ajutorul pentru energie se fac cu întârziere. PSD îi cere lui Boloş să dispună măsurile necesare

Voucherele sociale de 250 de lei vor fi oferite și pe parcursul anului 2023, când vor fi livrate în alte patru tranșe, o dată la două luni, transmite Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Numai că prima tranșă a voucherelor alimentare se va livra abia în luna martie, iar următoarele tranșe vor fi trimise la fiecare două luni, mai exact în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie.

Plata voucherelor sociale şi ajutorul pentru energie se fac cu întârziere. PSD îi cere lui Boloş să dispună măsurile necesare

Și ajutorul pentru energie va avea o întârziere. Abia în luna februarie se va livra jumătate din acest ajutor, iar restul – în luna septembrie a acestui an. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să își plătească facturile rămase restante din luna noiembrie a anului 2022.

 Românii vulnerabili vor primi în 2023 un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Ajutorul vine sub forma unui „card de energie”, adică un voucher tipărit care conține un cod de bare.

Și bătrânii vulnerabili vor primi ajutoare financiare, jumătate din acești bani vor fi livrați luna aceasta, iar restul – în luna octombrie.

Voucherele pentru alimente beneficiază următoarele categorii de persoane

pensionarii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

– persoanele fără adăpost.

Aproximativ 2,5 milioane de români primesc vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România”

Potrivit MIPE, aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit patru tranșe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România”, în valoare totală de 1.000 de lei.

„La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-au fost virați alți 250 de lei. Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni.”, au precizat reprezentanții MIPE.

Aceștia susțin că pentru contracararea scăderii generale a standardului de viaţă și a apariţiei unor grupuri sociale vulnerabile, Ministerul continuă să implementeze măsuri care să să preîntâmpine şi să compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate în situație de risc.

PSD face un apel către Ministerul Investițiilor să dispună măsurile necesare astfel încât banii să ajungă la timp la beneficiari

PSD precizează că miniștrii social-democrați care au responsabilități în această privință au luat deja toate măsurile pentru ca beneficiarii să primească banii la timp, conform legii, se arată într-un comunicat al PSD.

Astfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a pregătit prima tranșă a ajutoarelor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei, care se va acorda odată cu pensia din luna ianuarie, așa cum s-a prevăzut în OUG 168/2002. Cupoanele de pensie, care conțin inclusiv această primă tranșă, au fost tipărite încă din luna decembrie 2022.

În ceea ce privește ajutoarele pentru energie, Ministerul Finanțelor a prevăzut banii necesari în bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar Ministerul Muncii a pregătit lista de beneficiari pe care o poate pune la dispoziția MIPE. Conform OUG 166/2022, MIPE este responsabil cu emiterea cardurilor și cu distribuția acestora către cei în drept, astfel încât plățile să fie făcute conform prevederilor legale, respectiv în lunile februarie și septembrie 2023.

În cazul voucherelor pentru alimente, cardurile au fost deja distribuite, urmând ca MIPE să facă plățile conform termenelor prevăzute de lege.

Ca atare, PSD face un apel către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să dispună măsurile necesare astfel încât banii să ajungă la timp la beneficiari. În acest sens, MIPE se poate baza pe sprijinul și colaborarea deschisă din partea miniștrilor social-democrați.