International

Platforma TikTok a fost dată în judecată după moartea unor fetiţe care au încercat provocare „Blackout Challenge”

Platforma TikTok a fost dată în judecată după moartea unor fetiţe care au încercat provocare „Blackout Challenge”

Familiile unor fetițe din SUA care au murit ca urmare a unei provocări viralizate pe rețeaua socială TikTok au dat în judecată platorma, susținând că algoritmul „periculos” este vinovat pentru moartea copiilor.

Platforma TikTok a fost dată în judecată după moartea unor fetiţe care au încercat o provocare periculoasă

Părinții celor două fetițe care au murit în 2021 în timp ce încercau provocarea „blackout” de pe TikTok, în care utilizatorii erau încurajați să se sugrume până la leșin, au depus o acțiune la instanța din Los Angeles, a informat The Guardian.

Blackout Challenge” îi încuraja pe utilizatori să se sufoce până la leşin. Părinții victimelor au intentat procesul împotriva platformei marţi, la judecătoria din Los Angeles. Familia este reprezentată de către o asociaţie care sprijină părinţii copiilor ce cad pradă abuzului şi dependenţei de reţelele de socializare (Social Media Victims Law Center). Un membru al asociaţiei a invocat pericolul reprezentat de “algoritmul intenţionat şi repetitiv” al aplicaţiei care recomandă astfel de conţinut dăunător copiilor şi îi îndeamnă să practice provocări care le pot pune viaţa în pericol.

„TikTok trebuie să plătească pentru faptul că astfel de conţinut a ajuns la cele două fetiţe”, a declarat Matthew P Bergman, avocatul familiei.

„Platforma a investit miliarde de dolari pentru a se asigura că materiale care pot fi dăunătoare pentru utilizatori sunt propagate, indiferent de pericol.” Una dintre fetiţe ar fi primit un telefon mobil când a împlinit vârsta de 8 ani şi ar fi devenit în scurt timp dependentă de videoclipurile postate pe TikTok, a scis The Guardian.

Obişnuia să publice materiale în care cânta şi dansa pe TikTok, în speranţa că va deveni faimoasă pe platformă.

„Fetiţa credea că provocarea ajunsă virală, prin care utilizatorii trebuiau să se sufoce, o va face celebră pe internet”.

Părinţii ar fi observat urme pe gâtul fetei cu câteva săptămâni înainte de tragicul eveniment, însă nu au bănuit că s-ar putea datora TikTok-ului.

“Era o fetiţă în vârstă de 8 ani – nu avea cum să înţeleagă pericolul la care platforma o încuraja să se expună”, a mai spus avocatul celor doi părinţi, notează sursa citată.