Actual Politică

PNL Satu Mare a rupt colaborarea cu UDMR: are dublă comandă, este şi în guvernul României şi în guvernul de la Budapesta

PNL Satu Mare a rupt colaborarea cu UDMR: are dublă comandă, este şi în guvernul României şi în guvernul de la Budapesta
foto: Facebook Adrian Cozma

Primele mişcări pe scena politică în privinţa partenerului de guvernare, UDMR, au avut loc în această dimineaţă. Alianţa de guvernare PNL – UDMR s-a rupt la Sau Mare.

Filiala judeţeană Satu Mare a Partidul Naţional Liberal a renunţat la funcţiile de conducere din administraţia locală şi judeţeană, din cauza unor neînţelegeri cu UDMR. Liderul PNL, deputatul Adrian Cozma nu a mai avut răbdare să se discute în şedinţa coaliţiei despre atitudinea liderilor UDMR vis-a-vis de prezenţa şi declaraţiile lui Viktor Orban în România.

PNL Satu Mare a rupt colaborarea cu UDMR: are dublă comandă, este şi în guvernul României şi în guvernul de la Budapesta

Pe 28 iulie, președintele PNL Satu Mare, deputatul Adrian Cozma cerea ca UDMR să iasă de la guvernare. Cozma spunea atunci că vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, și ministrul mediului Tanczos Barna (UDMR) „au aplaudat și susținut politica lui Viktor Orban în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs împotriva „amestecării” rasiale dintre europeni și non-europeni.

Două săptămâni mai târziu, Adrian Cozma anunţă că Filiala judeţeană Satu Mare a Partidul Naţional Liberal renunţă la funcţiile de conducere din administraţia locală şi judeţeană, din cauza unor neînţelegeri cu UDMR.

„Filiala judeţeană a PNL Satu Mare a decis, în unanimitate, retragerea membrilor din funcţiile de conducere din Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria Satu Mare. Am luat această hotărâre din mai multe considerente, dar sigur că principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest. UDMR nu a luat în calcul cel mai important element şi anume că noi, cei din PNL Satu Mare, suntem preocupaţi de atingerea unor obiective pe care ni le-am asumat în campania electorală fiecare dintre cei prezenţi şi nu ţintiţi, legaţi de anumite funcţii politice”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma.

Cozma a mai declarat că alegătorii liberali nu sunt de vânzare.

„Cu sau fără funcţiile de viceprimar şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, PNL Satu Mare îşi va aduce aportul în realizarea unor obiective cu adevărat importante pentru municipiu şi judeţul Satu Mare. Alegătorii noştri nu sunt de vânzare. Cei care au votat PNL la alegerile din 2020 nu sunt de vânzare şi nu tranzacţionăm voturile celor care şi-au pus încrederea în noi”, a mai declarat Adrian Cozma.

PNL: „Nu avem o problemă cu etnicii maghiari”

Acesta a acuzat organizaţia judeţeană a UDMR de „derapaje totalitare”, respectiv încălcarea repetată a accesului la informaţii publice, întârzierea punerii în execuţie a unor lucrări din fonduri europene şi direcţionarea de fonduri publice către UDMR.

„Acţiunea noastră nu este îndreptată împotriva cuiva. Noi dacă avem o dispută cu UDMR, nu avem o problemă cu etnicii maghiari. Noi avem o dezbatere, o competiţie de idei şi de proiecte cu un partid numit UDMR, care s-a dovedit că are dublă comandă. Este şi în majoritatea din guvernul României, dar face parte şi din guvernul de la Budapesta”, a mai afirmat preşedintele PNL Satu Mare.