Actual Economic

PNL şi PSD se ceartă pe Complexul Energetic Oltenia, dar uită că USR le-a suspendat activitatea la cea mai mare carieră

PNL şi PSD se ceartă pe Complexul Energetic Oltenia, dar uită că USR le-a suspendat activitatea la cea mai mare carieră

Două partide din coaliţie se ceartă pe Complexul Energetic Oltenia şi unul din opoziţie câştigă. Liberalul Ion Iordache dă vina pe PSD că susţine închiderea complexului, numai că pierde din vedere că USR le-a închis deja cea mai mare carieră din cadrul complexului.

PNL şi PSD se ceartă pe Complexul Energetic Oltenia, dar uită că USR le-a suspendat activitatea la cea mai mare carieră

Senatorul PNL Ion Iordache le cere celor de la PSD să lase vorbitul fără rost și atacurile neloiale la adresa celor care chiar au un merit în salvarea Complexului Energetic Oltenia, el precizând că Ministrul Energiei a spus ferm că nu se închide nicio centrală pe cărbune, dar social democrații insistă să-și asume merite, deși n-au mișcat un deget.

„Domnilor de la PSD, lăsați vorbitul fără rost și atacurile neloiale la adresa celor care chiar au un merit în salvarea Complexului Energetic Oltenia! La Tg-Jiu, Ministrul Energiei a spus ferm că nu se închide nicio centrală pe cărbune, dar social democrații insistă să-și asume merite, deși n-au mișcat un deget. În disperarea lor pentru imagine, PSD-iștii uită un lucru: când au fost la guvernare nu au făcut nicio expropriere, au ținut fronturile de lucru blocate și au lăsat compania să se împrumute la bănci și să se descurce cu plata certificatelor!”, spune senatorul PNL.

„Dacă e să fim corecți, guvernele PNL și ministrul ăsta de la energie, pe care-l tot atacă PSD, au salvat de la faliment compania printr-o infuzie masivă de 1 miliard de euro de la bugetul de stat pentru achiziția de certificate de CO2 și prin aprobarea altui miliard de euro pentru investiții în Gorj și Dolj. Domnule Weber, (n.r. Mihai Weber, deputatul PSD) dacă v-ați hotărât, în sfârșit, să faceți ceva concret pentru gorjeni, nu veșnica dumneavoastră vrăjeală: rezolvați problema legii 197 la Ministrul PSD al Muncii, domnul Budăi!, demarați lucrările la drumul expres, finalizați centura și modernizați drumul Tg-Jiu- Drăgășani, că am votat toți, există fondurile și totul ține de Ministrul PSD al Transporturilor, domnul Grindeanu!, spune Ion Iordache.

𝐏𝐒𝐃, 𝐡𝐚𝐢 𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐚𝐛𝐚̆, 𝐧𝐮 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐚̆ 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐭̦𝐢 𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐞𝐬𝐜 𝐚𝐥𝐭̦𝐢𝐢!”, mai transmite senatorul PNL.

USR a suspendat activitatea de la cariera Roșia, cea mai mare din Complexul Oltenia

Încă din vară, deputatul PSD Mihai Weber a lansat un apel la ministrul Energiei, Virgil Popescu, prin care i-a solicitat să vină urgent în judeţul Gorj pentru a rezolva problema Complexului Energetic Oltenia.

„La sfârșitul lunii iunie am reușit să modificăm, în cea mai FAVORABILĂ formă pentru CEO, ordonanța decarbonizării – dacă în forma inițială se dorea închiderea mineritului în trei ani și dezafectarea ireversibilă a grupurilor de producere a energiei, în forma adoptată se prevede continuarea producției de energie pe bază de cărbune cel puțin până la intrarea în funcțiune a noilor capacități care să asigure tranziția și respectiv siguranța sistemului energetic național, pe principiul întâi CONSTRUIM, iar apoi punem în CONSERVARE”.

Acum, compania se confruntă cu blocajul provocat de membri marcanți ai USR, care au reușit suspendarea activității la cariera Roșia, cea mai mare din Complexul Oltenia.

În contextul actual, în care multe țări precum Germania, Franța, Polonia iau măsuri radicale pentru asigurarea siguranței sistemelor energetice prin repunerea în funcțiune a grupurilor pe bază de cărbune, se impune o reacție hotărâtă din partea Ministerului Energiei privind strategia energiei pe bază de cărbune, în contextul războiului din Ucraina și creșterii necontrolate a prețurilor.

„Am constatat că ceea ce ni se spunea că ar trebui închise Grupurile pentru că poluează, nu este adevărat”

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD împreună cu senatorul social democrat, Daniel Zamfir au vizitat în luna octombrie Complexul Energetic Oltenia, „unde am constatat că ceea ce ni se spunea că ar trebui închise Grupurile pentru că poluează, nu este adevărat”.

„Atâta timp cât asupra acestei chestiuni nu a venit cu nişte concluzii clare şi încă în legea decarbonării sunt două Grupuri care sunt prevăzute a fi închise până la sfârşitul anului, credem că trebuie să se ducă să îşi facă foarte repede treaba la Bruxelles şi în funcţie de ce rezultate obţine acolo să avem şi această discuţie”, a completat social-democratul.