Actual Diverse

Poliția din Turcia a secerat manifestanții paradei Gay. Sute, luați pe sus și aruncați în dube

Poliția din Turcia a secerat manifestanții paradei Gay. Sute, luați pe sus și aruncați în dube
Twitter

Marşul mândriei LGBTQ+ la Istanbul care a avut loc duminică a fost unul presărat cu violențe între manifestanți și forțele de ordine.

Poliția a arestat peste 200 de persoane „la întâmplare”, printre care și un fotoreporter al AFP, titrează agenția de presă.

Grupuri mici de persoane care purtau steaguri curcubeu s-au adunat duminică și au scandat sloganuri înainte ca poliția să le disperseze.

„Discriminarea este o crimă, curcubeul nu este”, a scandat un grup, în timp ce alții au citit declarații pentru a marca săptămâna Pride.

Forțele de ordine au încercat să oprească marșul înainte să înceapă

Înainte de începerea marşului, poliţia a efectuat o primă descindere în forţă în cafenelele şi pe străzile din jurul pieţe Taksim, arestând „la întâmplare” persoane, informează AFP. Arestații au fost eliberați câteva ore mai târziu, în aceeași zi, după ce marșul s-a terminat, deși organizația Amnesty International a cerut „eliberarea lor necondiţionată şi imediată”.

Autoritățile nu au dat explicații presei, însă era cunoscut faptul că guvernatorul Istanbului a interzis marșul înainte ca acesta să înceapă. În anii trecuți, manifestările de acest gen au fost și mai aspru tratate de forțele de ordine, acestea folosind sprayuri lacrimogene.

Dupã un marş în 2014 la care participaseră 100.000 de persoane la Istanbul, autorităţile turce au interzis „Marşul mândriei LGBTQ” de la an la an, invocând motive de securitate.