Actual

Poliția trece la treabă. De la 1 octombrie, va pune brățări electronice agresorilor arestați la domiciliu sau lăsați liberi

Poliția trece la treabă. De la 1 octombrie, va pune brățări electronice agresorilor arestați la domiciliu sau lăsați liberi

Proiectul pilot privind monitorizarea prin intermediul brăţărilor electronice a agresorilor aflați sub control judiciar ori în arest la domiciliu va demara în prima etapă, din acest an, în București, Iași, Mureș și Vrancea, iar Poliția ar avea nevoie doar în această fază de peste 47 de noi ofițeri și încă 604 agenți. În primele trei luni ale acestui an, 12 femei au murit în urma violenței domestice.  În aceeași perioadă au fost emise aproape 7.000 de ordine de protecție. Asta în timp ce pe întreaga durată a anului trecut, 69 de femei au decedat ca urmare a abuzurilor partenerilor de viață.

Proiect pilot de la 1 octombrie. Brățări electronice pentru monitorizarea agresorilor din București și alte 3 județe

Monitorizarea electronică a agresorilor ar trebui să înceapă, într-o primă fază în sistem pilot, din 1 octombrie 2022, în acest an urmând a fi cumpărate 964 de kituri de monitorizare, în valoare de 14,3 milioane de lei, urmând ca treptat până în 2025 să se ajungă la 15.000 de dispozitive de monitorizare în valoare totală de 240 milioane de lei.

Proiect va afecta bugetul de stat în medie cu peste 82,5 milioane de lei timp pe 5 ani, iar impactul bugetar generat este determinat de necesitatea suplimentării numărului maxim de posturi pentru Poliția Română cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5.637 de posturi de agenți de poliție.

Potrivit notei de fundamentare, suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Poliția Română urmează a se realiza etapizat, în funcție de evoluția activităților de monitorizare electronică în sistem pilot după cum urmează:

a) în prima etapă– cu un număr de 651 de funcții, din care 47 de ofițeri de poliție și 604 de agenți de poliție;

b) în a doua etapă– cu un număr de 2.534 de funcții, din care 191 de ofițeri de poliție și 2.343 de agenți de poliție;

c) în a treia etapă– cu un număr de 2.949 de funcții, din care 259 de ofițeri de poliție și 2.690 de agenți de poliție.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a spus că este vorba de suplimentare de posturi, care nu înseamnă neapărat angajarea acestora.

„Suplimentarea numărului maxim de posturi nu înseamnă neapărat angajarea lor. Pornește de la cei 497 de ofițeri de Poliție și 5.637 de agenți astfel încât să poată fi asigurat personalul specializat pentru supraveghere, intervenții în situația generării unei alerte în cadrul acestui sistem.

Ce achiziții ar trebui să fie făcute pentru ca sistemul să funcționeze de la 1 octombrie 2022

În privința achizițiilor necesare funcționării acestui proiect pilot, Dan Cărbunaru a mai spus că în anul acesta sunt alocate 32 milioane de lei, din care pentru mașini, echipamente și mijloace de transport – 14 milioane de lei, iar pentru 964 de kituri există o valoare pentru fiecare kit de 14.875 de lei.

De asemenea pentru infrastructura hardware și software necesară administrării acestor mijloace sunt alocate 17 milioane de lei.

Va fi gata SIME până la 1 octombrie?

Potrivit proiectului de HG adoptat de Guvern, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) va fi dezvoltat astfel încât să permită afișarea în sistemul informatic geografic din cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 (SNUAU) a datelor de localizare aferente dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, respectiv ale celui purtat de persoana protejată, în momentul declanșării alertei.

Datele de localizare din cadrul SIME conțin atât poziția geografică și precizia localizării asociate dispozitivului electronic de supraveghere, cât și coordonatele temporale aferente determinării și transmiterii fiecărei poziții geografice.

La rândul său, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a subliniat necesitatea ca România să aibe programe prin care să prevenim orice act de agresiune. În acest context agresorii care încalcă ordinele de protecție vor fi ținuți departe de victime cu ajutorul acestor brățări electronice. Mai mult, ministrul a anunţat o serie de măsuri menite să protejeze victimele violenței domestice.

„În sfârșit, ținem pasul cu țările din Occident și intrăm în lumea civilizată în ceea ce privește protecția victimelor violenței domestice. Agresorii care încalcă ordinele de protecție vor fi ținuți departe de victime cu ajutorul brățărilor electronice”, a declarat Firea.

12 femei au murit în urma violenței domestice în primele trei luni ale acestui an. În aceeași perioadă au fost emise aproape 7.000 de ordine de protecție. Asta în timp ce pe întreaga durată a anului trecut, 69 de femei au decedat ca urmare a abuzurilor partenerilor de viață.

„Există în acest moment un program al ministerului Familei, Venus, în care se regăsesc 42 de locuinţe protejate pentru femeile care simt că viaţa lor este pusă în pericol, anunţă ministrul Gabriela Firea.

În primele 6 luni ale acestui an au fost primite peste 2.000 apeluri la telefonul programului. 1.000 dintre acestea au aparţinut victimelor violenţei domestice şi alte aproape 300 de apeluri au venit de la rude şi martori.