Actual International

Polițiștii din Germania, Olanda și alte țări europene au arestat o serie de traficanți de migranți. Rețeaua a fost destructurată

voanews.com
Foto: traficanti canalul manecii/ Europol

Într-o vastă operațiune de poliție desfășurată în toată Europa,  liderul unei rețele care a introdus clandestin până la 10.000 de oameni în Marea Britanie traversându-i Canalul Mânecii a fost arestat împreună cu alte 38 de persoane.

Polițiștii, în afară de arestări, au găsit 135 de bărci gonflabile, inclusiv la o fermă din Germania și în depozite din Olanda, peste 1.000 de veste de salvare, motoare exterioare, vâsle și bani folosiți pentru contraband, relatează ziarulromanesc.de.

Într-o conferință de presă, Matt Rivers, de la Agenția Națională împotriva Criminalității din Marea Britanie, a declarat:

  • „Credem că este cea mai mare operațiune de acest tip împotriva acestei amenințări”
  • „Sper că trimite un mesaj”

Situația arestărilor până în prezent

Operațiunea a fost coordonată de 5 țări și agențiile de poliție și justiție ale UE. Această operațiune, desi este în continuare în derulare, până în prezent, a condus la:

Matt Rivers crede că în viitor va exista o scădere a numărului de traversări ale Canalului Mânecii, chiar dacă ani de măsuri din ce în ce mai dure din partea poliției britanice și franceze nu au făcut nimic pentru a descuraja oamenii hotărâți să încerce călătoria riscantă pentru a ajunge în Regatul Unit.

Primele călătorii ale migranților pe Canalul Mânecii

În anul 2021, peste 28.000 de oameni care fugeau de conflicte sau de sărăcia zdrobitoare din Afganistan, Sudan, Somalia, Irak sau în alte părți au ajuns în Marea Britanie prin Canalul Mânecii, mulți în bărci gonflabile și alte ambarcațiuni fragile traversând una dintre cele mai mari căi maritime din lume.

În anul 2020 s-au înregistrat 8.500 de traversări, în timpul cărora zeci de oameni au murit în timp ce încercau traversarea, inclusiv 27 de persoane dintr-o barcă răsturnată în noiembrie.

Potrivit oficialilor, se crede că rețeaua dezmembrată în operațiunea de poliție din această săptămână nu are legătură cu cea din spatele scufundării din noiembrie.

Ce tarife percep traficanții pentru fiecare persoană

Pentru a ajuta oamenii să treacă în Marea Britanie, traficanții percep între 2.500 şi 3.500 de euro de persoană.

În aceste condiții, anul trecut, afacerea a generat venituri estimate la 60 de milioane de euro, potrivit lui Jean-Philippe Lecouffe, director executiv adjunct al agenţiei europene de poliţie Europol.

În acest sens, Jean-Philippe Lecouffe a spus: „Această afacere mortală este foarte profitabilă”.

Ce se știe despre liderul rețelei

Liderul rețelei este un kurd iranian în vârstă de 26 de ani, potrivit sursei citate.

Liderul arestat la Londra este acuzat că a organizat o rețea care se întindea din Turcia până în Marea Britanie. În prezent, acesta se confruntă cu o posibilă extrădare în Belgia.

Potrivit anchetatorilor, rețeaua a construit un întreg lanț logistic de aprovizionare.

Aceasta a achiziționat bărci de fabricație turcească sau chinezească, precum și motoare și veste de salvare online din Germania și Olanda, apoi le-a transportat la punctele de plecare de-a lungul coastelor franceze și belgiene.

Procurorul Christian Bagung, din orașul german Osnabrück, a numit operațiunea un „pas major înainte în lupta împotriva bandelor de traficanți care urmăresc să obțină profit din nevoile oamenilor”.

Ruta migranților este nordul Franței. Care sunt motivele pentru care a fost ales acest traseu

Ca punct de plecare pentru a ajunge în Marea Britanie, migranții folosesc de mult nordul Franței, o destinație preferată de mulți din motive de limbă sau legături de familie, sau pentru că li se spune că este mai ușor să obții azil sau să găsești de lucru fără acte de imigrare în Marea Britanie decât pe continent.