Actual

Poliţiştii din penitenciare ameninţă Guvernul. Care este lista de revendicări şi ce implică protestele sindicatelor

Poliţiştii din penitenciare ameninţă Guvernul. Care este lista de revendicări şi ce implică protestele sindicatelor

Sindicatele din penitenciare s-au răzgândit. Situaţia din penitenciare nu mai este bună şi au început să se plângă. După ce au anunţat că în penitenciare sunt condiţii mai bune decât în azile, penitenciare şi spitale, sindicatele din penitenciare, acum acelaşi lider de sindicat, Cosmin Dorobanțu anunţă declanşarea unei serii de proteste în perioada următoare.

Poliţiştii din penitenciare ameninţă Guvernul. Care este lista de revendicări şi ce implică protestele sindicatelor

Polițiștii de penitenciare anunță declanșarea unei serii de proteste în perioada următoare. De luni, sindicaliștii din Penitenciarul Vaslui își vor desfășura îndatoririle profesionale cu mai multă atenție, însă în limitele legii, iar excesul de zel va duce la blocarea activității penitenciarului și drepturile deținuților ar putea fi afectate, semnalează Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția factorilor politici din alianța de guvernare PSD-PNL-UDMR că polițiștii de penitenciare vor bloca activitatea închisorilor din cauza lipsei de reacție a acestora vizavi de problemele din pușcării.

În perioada 01-05 august 2022, angajații Penitenciarului Vaslui își vor desfășura sarcinile profesionale cu mai multă atenție, însă în limitele legii, situație care va conduce la blocarea activității penitenciarului. Următoarea unitate de detenție care se va implica în acest gen de protest va fi Penitenciarul Deva.

Cosmin Dorobanţu: Birocrația și fuga de răspundere a factorilor de conducere au atins cote critice

Birocrația și fuga de răspundere a factorilor de conducere au atins cote critice în poliția penitenciară iar aplicarea întocmai a reglementărilor interne ar bloca activitatea oricărei închisori. Drepturile deținuților nu ar mai putea fi asigurate iar activitățile cu persoanele condamnate s-ar bloca, deținuții nemaiputând ieși din camerele de deținere. Prezentarea la instanțele de judecată a persoanelor private de libertate ar fi îngreunată, situație care ar putea atrage amendarea penitenciarelor, declară Cosmin Dorobanțu, președintele FSANP.

Avocatul Poporului s-a autosesizat și a solicitat Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) lista cu problemele din penitenciare, pe care organizația sindicală le-a transmis Ministerului Justiției (MJ) și Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Sindicatele din penitenciare consideră că PSD și PNL au dat dovadă de lipsă de seriozitate în negocierile purtate cu sindicaliștii din poliție și din penitenciare. Timp de câteva luni s-au purtat negocieri la sediile partidelor PSD și PNL pentru aplicarea integrală a legii salarizării și pentru eliminarea discriminării generate de actuala lege a pensiilor militare însă, de fiecare dată, reprezentanții coaliției de guvernare nu și-au respectat promisiunile. Politicienii au făcut ping-pong cu reprezentanții sindicatelor, tergiversând aplicarea legii salarizării votate chiar de actuala alianță toxică pentru democrația din România.

Începând cu luna august 2022, sindicatele din poliție și din penitenciare vor declanșa acțiuni comune de protest în fața Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției, culminând cu ample acțiuni de protest în fața Guvernului și Parlamentului României, cu deplasarea protestatarilor între cele două instituții fundamentale, în orele de vârf ale traficului din București.

La începutul lunii iunie, într-un comunicat emis presei, Cosmin Dorobanțu, președintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) erau detaliate condițiile în care va sta în detenție Elena Udrea, precizându-se că în penitenciare „condiţiile sunt mult mai bune decât în azile, orfelinate şi spitale”, dar și că acestea ar fi putut să arate altfel, dacă „banii publici furaţi timp de 10 ani de Elena Udrea şi de clientela politică din anturajul acesteia” ar fi fost folosiți pentru investiții.