Actual Social

Poșta Română vrea să aloce fiecărei persoane un cod personal. Pe colete nu vor mai apărea adrese

Poșta Română vrea să aloce fiecărei persoane un cod personal. Pe colete nu vor mai apărea adrese
wikipedia.org

Recent, șeful Poștei Române a lansat în spațiul public informația că a venit vremea ca, dincolo de codurile poștale împărțite geografic, „fiecare persoană să aibă propriul cod poștal şi indiferent unde se găseşte persoana respectivă poştaşul să îl găsească şi să îi ducă coletul, dacă optează pentru genul ăsta de livrare”.

 Ideea a fost lansată de directorul general al Poștei Române

„Lucrăm la un cod poștal pe persoană”, a declarat directorul general al Poștei Române, liberalul Valentin Ștefan, care a acordat recent un interviu radioului Public în care, vorbind despre digitalizarea companiei.

​ Într-un interviu la Radio România Actualități, Valentin Ștefan a declarat:

„Serviciul poştal modern trebuie să aibă câteva elemente. În primul rând, trebuie să fie rapid. În al doilea rând, trebuie să fie convenabil. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să fie customizat pe nevoile oamenilor. Vă mai spun un lucru, noi lucrăm la un cod poștal pe persoană. Dacă până acum codurile poştale sunt împărțite geografic, pe localități, sau străzi, sau cartiere, credem că e momentul în care să facem un pas digital important și să ne asigurăm că fiecare persoană are propriul cod poștal şi indiferent unde se găseşte persoana respectivă poştaşul să îl găsească şi să îi ducă coletul, dacă optează pentru genul ăsta de livrare”.

Ce este, de fapt, codul poștal „personal”

Potrivit Poștei Române:

  • „Codul poștal digital este un cod poștal propriu fiecărei persoane în parte, și aici ne referim exclusiv la persoane care vor opta să dețină acest cod. Principalul beneficiu este că noul cod va fi o modalitate mult mai practică și mai rapidă de a primi corespondența sau un colet.
  • Astfel, un client al Poştei Române nu va mai avea nevoie să își scrie pe plic sau pe colet numele cu adresa pe corespondenţă. Va fi suficient să menționeze codul personal, iar lucrătorul poștal va ști exact unde să îi livreze destinatarului produsul respectiv”.

Altfel spus, Poșta ar vrea să aloce fiecărui client un cod unic digital, așa cum fac companiile de utilități spre exemplu (acel cod client), cod care să conțină numele, prenumele și adresa de corespondență. Alocarea acestui cod va fi opțională.

Cum va funcționa sistemul

Pentru a funcționa, ar trebui ca măcar destinatarul unui plic sau colet să dețină un cod poștal personal.

Potrivit reprezentanților Poștei Române, „un client nu va mai avea nevoie să își scrie pe plic sau pe colet numele cu adresa pe corespondenţă”. Asta, poate dacă este expeditor și deține la rândul său un cod poștal personal.

Dar și în acest caz, tot ar trebui să se prezinte fizic într-un oficiu poștal pentru a livra coletul și tot ar trebui să completeze ceva.

Cum va putea găsi poștașul persoana care are cod poștal

Poșta Română a explicat:

  • ”Cu ajutorul unei modalități de identificare a locaţiei unei persoane des întâlnită în activităţile specifice. De exemplu, numele persoanei și locul în care aceasta se află pot fi identificate prin telefon, descărcând o aplicație.
  • Astfel, clientul Poștei poate descărca aplicația de pe telefon, având posibilitatea să aleagă dacă coletul va fi livrat acolo unde el se va afla la momentul livrării. Procedând în acest fel, clientul nu trebuie să se afle neapărat la domiciliu, ci poate fi oriunde, la magazin, la serviciu sau în parc cu copiii”.

Concluzia este că Poșta Română lasă de înțeles că ar urma să lanseze o aplicație de mobil care să poată fi instalată pe telefon și prin intermediul căreia să poată să comunice cu poștașul unde anume să primească un anumit colet care urmează să-i fie livrat.

Dar de ce este nevoie de acest cod poștal digital și ce se întâmplă cu restul codurilor poștale

Potrivit Poștei Române:

  • „În acest moment, codurile poștale sunt împărțite geografic, pe localități/străzi/cartiere. Acest sistem va continua să rămână funcțional. În paralel cu acesta va demara, însă, noul sistem cu coduri poștale digitale care va putea fi accesat doar de persoanele care optează pentru el.
  • În acest fel, Poșta Română încearcă să dubleze digital serviciile poştale existente în prezent în format tradiţional, pe hârtie sau fizic. Prin introducerea codului poștal pe persoană, Poșta dorește să sprijine segmentul de populație care folosește tehnologia digitală”.

Nu a fost stabilit, încă, un termen limită pentru finalizarea acestui proiect

Referitor la acest aspect, operatorul național postal a menționat:

  • „Poșta Română nu a alocat deocamdată o dată sau un termen specific pentru finalizarea acestui proiect. Estimăm, însă, în acest moment, că implementarea codului poștal digital ar putea dura cel puțin un an.
  • În concluzie, proiectul codului poștal personal reprezintă doar o mică parte din tot ceea ce înseamnă procesul de modernizare şi digitalizare a Poştei Române, recent începute”, potrivit hotnews.ro