International

Potopul s-a revărsat asupra Libiei. 10.000 de persoane au dispărut într-o singură zi

potop-revarsat-asupra-libiei

În urma furtunii Daniel, care a rupt barajele, potopul s-a revărsat asupra Libiei. Inundațiile au făcut mii de victime într-o singură zi. Furtuna a măturat clădiri și a distrus un sfert din orașul Derna, situat în estul țării.

Potopul s-a revărsat asupra Libiei! Peste 1.000 de cadavre au fost deja recuperate numai în Derna, în urma inundațiilor provocate de furtuna Danile care a distrus barajele. Oficialii se așteaptă însă ca numărul morților să fie mult mai mare.

Un jurnalist Reuters aflat în drum spre Derna, un oraș de coastă cu aproximativ 125.000 de locuitori, a văzut vehicule răsturnate pe marginea drumurilor, copaci doborâți și case abandonate și inundate.

„M-am întors din Derna. Este dezastruos. Cadavrele zac peste tot, în mare, în văi, sub clădiri. Numărul cadavrelor recuperate în Derna este de peste 1.000. Nu exagerez când spun că 25% din oraș a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbușit”, a declarat Hichem Abu Chkiouat, ministrul aviației civile.

Abu Chkiouat a declarat ulterior pentru Al Jazeera că se așteaptă ca numărul total de morți din întreaga țară să ajungă la peste 2.500, în timp ce numărul persoanelor dispărute este în creștere.

Potopul revărsat asupra Libiei a făcut mii de victime

„Putem confirma din sursele noastre independente de informații că numărul persoanelor dispărute a ajuns la 10.000 până în prezent”, a declarat Tamer Ramadan, șeful unei delegații a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Videoclipurile au arătat un torent larg care a traversat centrul orașului Derna după ce barajele s-au rupt. Clădiri ruinate se află de o parte și de alta. O altă înregistrare video partajată pe Facebook arăta zeci de cadavre acoperite cu pături pe trotuare. Imaginile difuzate de postul de televiziune libian al-Masar au înfățișat oameni căutând cadavre și recuperând unul din mare.

Orașul Derna este străbătut de un râu sezonier care curge de pe înălțimi spre sud. Acesta este, în mod normal, protejat de inundații de baraje. Acestea au fost însă distruse de furtuna Daniel. Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată rămășițele unui baraj prăbușit la 11,5 km în amonte de oraș, unde converg două văi ale râului, acum înconjurate de bălți uriașe de apă de culoarea noroiului.

Situația este disperată

„Nu avem nimic pentru a salva oamenii… Nu avem mașini… Cerem ajutor urgent”, a declarat Khalifah Touil, un lucrător de ambulanță, într-un reportaj al-Masar.

În filmări sunt surprinse convoaie de ajutoare și asistență care se îndreptau deja spre oraș.

Libia este divizată din punct de vedere politic între est și vest. Serviciile publice s-au prăbușit de la revolta din 2011, susținută de NATO, care a provocat ani de conflicte.

Guvernul recunoscut la nivel internațional de la Tripoli nu controlează zonele estice. Dar a trimis ajutoare la Derna. Cel puțin un zbor cu ajutoare a plecat marți din orașul vestic Misrata, a precizat un jurnalist Reuters care s-a aflat în avion.

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, au anunțat că vor trimite de urgență ajutoare în zonele afectate de inundații.