Lifestyle

Povestea vrăjitoarei care a fost ștrangulată și arsă pe rug 

Povestea vrăjitoarei care a fost ștrangulată și arsă pe rug 
aminoapps.com

Până în toamna anului 1590, Scoția era în plină acțiune de vânătoare de vrăjitoare, care, potrivit autorităților trebuiau exterminate. Multe dintre vrăjitoarele prinse, care erau trimise în judecată, au fost chestionate de însuși regele.

În această perioadă, printre femeile acuzate de vrăjitorie s-a numărat și Agnes Sampson, o femeie care a mărturisit, sub tortură, că a complotat pentru uciderea regelui Iacob al VI-lea. În acea perioadă, în întreaga Scoție, aproximativ 4.000 de persoane au fost arse de vii pentru vrăjitorie.

Cum a început întregul coșmar

În anul 1589, Regele Iacob al VI-lea se afla într-o călătorie în Danemarca pentru a-și căuta mireasa, Ana a Danemarcei. În timpul călătoriei sale, furtunile au fost atât de puternice, încât regele a fost nevoit să se întoarcă în Scoția.

Regele Iacob a fost ferm convins că teribilul eveniment meteorologic fusese opera vrăjitoarelor din micul oraș North Berwick, care îi doreau moartea. Astfel, în momentul în care i s-a spus că vrăjitoarele complotaseră ca să aducă furtuna care să pună în pericol viața regelui și a miresei lui, regale Iacob a dat crezare vorbelor respective.

Dar cine a fost Agnes Sampson

Toată viața, Agnes Sampson a trăit în sărăcie, iar la  nivel local era cunoscută ca fiind o moașă și o vindecătoare excelentă, salvându-le viața câtorva vecini.

Totuși, rămasă văduvă și cu mai mulți copii, Agnes Sampson mai fusese suspectată și investigată pentru vrăjitorie. Iar atunci când numele ei a fost menționat din nou în legătură cu astfel de practici, nimeni nu a fost surprins. Ulterior, Agnes (după ce a fost numită vrăjitoare) a fost arestată și și-a susținut nevinovăția, bineînțeles.

Potrivit publicației care circula la Londra în anii 1590, „The Newes from Scotland”, lui Agnes i-a fost ras capul, după care fiecare parte a corpului ei a fost legată și strânsă ore în șir cu frânghii, provocându-i dureri intense. Apoi, după schingiuire, torționarii au găsit „semnul diavolului” pe corpul ei. Aflându-se sub tortură și fiind înspăimântată și cu moralul la pământ, Agnes a mărturisit în cele din urmă că ea și alte vrăjitoare se aflau în North Berwick în noaptea de Halloween, „pentru o întâlnire cu diavolul”.

Mărturiile lui Sampson

Sub tortură, mărturisirea lui Agnes Sampson a fost extrem de detaliată, un delir care implica un grup cu aproximativ 200 de vrăjitoare, care se întâlniseră cu diavolul.

De asemenea, Agnes a povestit că prințul întunericului le-a instruit să folosească vrăji, precum și să arunce în mare o pisică moartă legată de oase de om, pentru a crea furtuna care urma să distrugă vasul regelui la întoarcerea acestuia în Scoția, alături de mireasa lui, Ana.

Iar, potrivit mărturiilor, „diavolul le-a spus clar vrăjitoarelor că regele era cel mai mare dușman al lor”.

51 de capete de acuzare

Pe parcursul procesului, Agnes a fost găsită vinovată de 49 din cele 51 de capete de acuzare, dintre care menționăm câteva, respectiv:

  • vindecarea copiilor grav bolnavi,
  • vindecarea unei femei care mergea în cârje de la naștere,
  • vindecarea soției unui polițist, care fusese „vrăjită de vânt”,
  • vindecarea unei persoane care fusese blestemată de o altă vrăjitoare.

Sampson, ștrangulată și arsă pe rug

În data de 28 ianuarie 1591, după multe suferințe pe care i le-au provocat torționarii, Agnes a fost dusă la Castelul Edinburgh, unde a fost strangulată, iar trupul ei a fost ars pe rug.

Se spune că fantoma goală a unei Agnes cheală, dezbrăcată și torturată după ce a fost acuzată de vrăjitorie, cutreieră Palatul Holyroodhouse.

Agnes, una din persoanele ucise în timpul proceselor vrăjitoarelor din North Berwick

Cunoscută și sub numele de „ soția înțeleaptă a lui Keith”, Sampson a fost implicată în procesele vrăjitoarelor din North Berwick în ultima parte a secolului al XVI-lea, fiind doar una dintre cele peste 100 de persoane arestate, interogate, torturate, acuzate, ucise.

Dar, datorită torturii brutale și prelungite, falsele mărturisirile au început să apară una după alta, scrie incredibila.ro.