Diverse

Prăjitura Casnica, „minunea” de pe vremea comunismului. A înnebunit România

Prăjitura Casnica, „minunea” de pe vremea comunismului. A înnebunit România

E extrem de ieftină, are un gust nemaipomenit și ne amintește de vremea copilăriei, când mamele și bunicile o pregăteau mereu. Nimeni nu știe cine a inventat prăjitura Casnica, dar se bănuiește că ar fi o bunică și o mamă care încerca, pe vremea comunismului, să le facă celor mici câte o bucurie. Iată cât de repede se prepară.

Ce ingrediente vă sunt necesare

Pentru a pregăti acest desert, aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru foi: 15 linguri cu ulei, 15 linguri cu suc de roşii/bulion, 5 linguri cu zahăr, 500 g de făină, 1/2 linguriţă cu bicarbonat, esenţă de rom, sare. Pentru umplutură aveți nevoie de 1 l apă, 4 linguri cu zahăr, 200 g griş, 200 g margarină, 75 g nucă de cocos zeama şi coaja de la o lămâie, 400 g gem de prune cu miez de nucă, puțină sare.

Mod de preparare

Pentru a pregăti foile prăjiturii, amestecați zahărul, uleiul, esenţa şi bulionul până se obţine o crema spumoasă. Amestecați făia cu bicarbonatul și sarea și adăugați treptat peste cremă până când obțineți o coca elastică, pe care o împărțiți în patru bucăți egale.

Întindeți fiecare bucată și coaceți pe dosul tăvii, tapetat în prealabil cu făină, timp de șapte-zece minute. Urmează să faceși crema. Puneți zahărul în apă, amestecați bine și puneți la fiert împreună cu sare și coajă de lămâie.

Când se va atinge punctul de fierbere, se adaugă grișul, dar puțin câte puțin pentru a nu se forma cocoloașe. Cât crema este călduță, adăugați margarina și zeama de lămâie și amestecați. Nuca de cocos se pune când se răcește, apoi se mai amestecă încă odată pentru a se omogeniza.

La final, puneți prima foaie, apoi adăugați o jumătate din cantitatea de cremă. Puneți foaia a doua, peste care turnați gemul. Procedați la fel cu a treia și ultima foaie. Introduceți la frigider și lăsați pentru câteva ore. Veți descoperi un desert cu adevărat extraordinar.

Sursă foto: dcnews