Culinar

Prăjiturile Bărăgan și Televizor făceau furori pe vremea lui Ceaușescu. Ieftine și gustoase

Prăjiturile Bărăgan și Televizor făceau furori pe vremea lui Ceaușescu. Ieftine  și gustoase

Dacă simțiți nevoia de un desert nou, gustos și foarte ieftin, a venit momentul să încercați delicioasa prăjitură Bărăgan. Vă amintește de perioada copilăriei și este foarte ieftină.

Ingredientele necesare

Pentru a prepara un asemenea desert aveți nevoie de 300 g făină, 150 g margarină, 500 g zahăr, 1 lămâie, 1 linguriţă cu bicarbonat, 4 ouă, 10 linguri cu lapte, 10 linguri cu griș, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 500 g gem sau marmeladă, 1 linguriţă cu scorţişoară, 150 g nucă tăiată, 150 g rahat.

Mod de preparare

Puneți făina într-un castron, radeți coaja de lămâie, apoi puneți bicarbonatul și adăugați margarină sau untură. Frământați bine și adăugați 150 g zahăr, 1 gălbenuş de ou şi puţin lapte.

Frământați bine și puneți la rece. Frecați bine trei gălbenuşuri cu 300 g zahăr, până devine cremos, apoi adăugați 10 linguri cu lapte, nuca tăiată, rahatul, scorţişoara, gemul.

Amestecați totul foarte bine și adăugați cele patru albușuri bătute spumă. Ungeți și tapetați cu hârtie de copt o tavă, întindeți o foaie și înțepați puțin cu o furculiță aluatul. Puneți crema, apoi cealaltă foaie și introduceți la cuptor. Aveți grijă să înțepați cu furculița și cealaltă foaie. În final, pudrați cu zahăr pudră.

Prăjitura Televizor

O altă rețetă foarte gustoasă, prăjitura Televizor se obține din următoarele ingrediente: 1 ou, 7 linguri cu zahăr, 7 linguri  cu lapte, 50 g unt, 1 linguriţă cu amoniac stins, un praf de sare, cacao, 250 g făină.

Pentru blat: 6 ouă, 6 linguri cu zahăr, 7 linguri cu făină. Pentru cremă: 5 gălbenuşuri, 1 3/4 cană zahăr, 1 litru cu lapte, 8 linguri făină, 2 lămâi, 1/2 pachet unt.

Mod de preparare

Amestecați pentru început ingredientele pentru blat și puneți la cuptor. Omogenizați apoi ingredientele pentru foi, faceți două bucăți și puneți separat la copt, pe fundul unei tăvi. A venit momentul să pregătiți crema.

Frecați gălbenușurile cu zahărul, apoi adăugați alternativ laptele şi făina. Compoziția se pune pe foc și se lasă la fiert. Când este gata, se adaugă coaja şi zeama de la lămâi, apoi untul și se omogenizează. Puneți prima foaie, jumătate din crema caldă, blatul însiropat, cealaltă jumătate de cremă caldă apoi foaia și pudrați.

Sursă foto: caietul cu retete