Actual

Premierul Ciucă ia atitudine: „Este momentul acum ca România să își ocupe locul în spațiul Schengen!”

Nicolae Ciuca
Sursa foto: Gov.ro

Prezent la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Europei de Reprezentanța Comisiei Europene în România, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că este momentul ca țara noastră să își ocupe locul în Schengen.

„Traversăm vremuri fără precedent și suntem cu toții conștienți de faptul că agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei pune în pericol nu doar ordinea globală bazată pe reguli, ci și valorile noastre comune, la temelia cărora se află legitimitatea democratică și respectul pentru drepturile fundamentale ale omului”, a declarat șeful Executivului.

În acest context de securitate dificil, prim-ministrul a precizat că este timpul ca România să își ocupe locul cuvenit în Spațiul Schengen: „În astfel de momente, forța acțiunii noastre europene rezidă tocmai în solidaritate și unitate. România a continuat, pe parcursul ultimului an, să-și aducă contribuția concretă la securitatea Uniunii Europene și a cetățenilor săi. Ne-am consolidat, astfel, profilul de pol de stabilitate și securitate în regiune. Solidaritatea europeană trebuie să meargă, în acest moment, și în direcția recunoașterii acestei contribuții.”

Nicolae Ciucă și-a exprimat poziția în mod tranșant, declarând că: „România este parte a soluției la provocările de securitate la adresa UE și este momentul acum, fără întârziere, să își ocupe locul în spațiul Schengen, ca membru cu drepturi depline. Toate instituțiile europene, toate Statele Membre trebuie să își asume responsabilitatea, să respecte Tratatele și să creeze cadrul pentru luarea unei decizii favorabile în acest sens.”

Ordinea globală este pusă în pericol

Șeful Executivului s-a referit în alocuțiunea sa susținută cu ocazia Zilei Europei și la contextul geo-politic, respectiv la conflictul ruso-ucrainean. „Traversăm vremuri fără precedent și suntem cu toții conștienți de faptul că agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei pune în pericol nu doar ordinea globală bazată pe reguli, ci și valorile noastre comune, la temelia cărora se află legitimitatea democratică și respectul pentru drepturile fundamentale ale omului.”

Potrivit lui Nicolae Ciucă, „în astfel de momente, forța acțiunii noastre europene rezidă tocmai în solidaritate și unitate”.

Fondurile europene au un impact substanțial

Un alt aspect abordat de premier a fost cel al importanței aderării la Uniunea Europeană pentru țara noastră: „Apartenența României la UE a adus pentru țara noastră, pentru cetățenii noștri, beneficii de necontestat. Creșterea nivelului calității vieții, întărirea legăturilor noastre economice și comerciale cu celelalte state membre și creșterea investițiilor în țara noastră, dezvoltarea de proiecte de cooperare cu partenerii europeni și integrarea într-un spațiu de valori și principii comune definesc, azi, România şi societatea românească.”

Nicola Ciucă a mai subliniat importanța finanțărilor europene pentru dezvoltarea României. „Fondurile europene de zeci de miliarde de euro au contribuit semnificativ la recuperarea decalajelor de dezvoltare și la convergența noastră în plan european. Cel mai recent exemplu în acest sens este implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), al cărui impact substanțial la dezvoltarea economică și creșterea competitivității la nivel local este direct resimțit de către cetățeni”, a mai precizat premierul citat de adevarul.ro.