Actual

Premierul despre știrile false privind prezența unor mercenari români în Ucraina: ”E nevoie de foarte mult discernământ”

Premierul despre știrile false privind prezența unor mercenari români în Ucraina: ”E nevoie de foarte mult discernământ”

Premierul Nicolae Ciucă a comentat azi acuzațiile venite din Rusia potrivit cărora România ar trimite mercenari în Ucraina sau i-ar antrena în țară, precum și despre trimiterea de arme.

Premierul despre știrile false privind prezența unor mercenari români în Ucraina: ”E nevoie de foarte mult discernământ”

Nicolae Ciucă a infirmat, astăzi, la Oradea, zvonurile privind pregătirea soldaţilor ucraineni pe teritoriul României şi faptul că ar exista mercenari români implicaţi în războiul din Ucraina.

Există multe informații din domeniul fake news, a spus prim-ministrul, când a fost întrebat de jurnaliști despre informațiile care au parvenit dinspre Rusia, în cursul zilei de ieri.

”Nu comentăm o astfel de informaţie. Nu există astfel de date. Am văzut că există şi informaţia conform căreia s-ar instrui pe teritoriul României militari ucraineni, nu încape discuţia de acest subiect”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a făcut apel la cetăţeni să aibă grijă de unde se informează, arătând că ”este o situaţie de securitate deosebit de complicată şi în acest ansamblu, există foarte multe informaţii care fac parte din domeniul dezinformării, al fake news-ului şi al propagandei”.

El i-a atenționat pe români asupra știrilor false și cât de periculoase sunt. ”Este nevoie de foarte mult discernământ când primim astfel de informaţii”, a spus premierul.

De ce nu mai zboară MiG-urile

Premierul a mai fost întrebat și a comentat zvonurile potrivit cărora avioanele MiG-21 LanceR sunt ținute la sol în România pentru a putea fi trimise în Ucraina.

„Absolut deloc… ele nu au fost scoase din uz”, a explicat premierul care a spus că avioanele nu mai sunt folosite din cauza problemelor tehnice.

Pe 15 aprilie, MApN a decis să suspende toate zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR din cauza accidentelor în care au fost implicate aceste aeronave, așa cum a declarat și Vasile Dîncu, ministrul Apărării, ieri.

Nu există încă lege să trimitem arme în Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă a făcut precizări și despre un proiect de lege aflat pe site-ul MApN, prin care să se modifice prin ordonanță de guvern, astfel încât să poată fi trimise arme şi echipament Ucrainei. În acest moment, legea este în analiză, iar în momentul în care ea se va finaliza, vor lua şi decizie concretă în acest sens, a spus premierul.