Actual Diverse

Premierul este „indignat” de „nerespectarea suveranității” după ce fragmente de rachete au aterizat iar pe pământ moldovenesc

Premierul este „indignat” de „nerespectarea suveranității” după ce fragmente de rachete au aterizat iar pe pământ moldovenesc

S-au vehiculat mai multe supoziții privind aterizarea unor rachete sau drone de război pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. Câteva dintre acestea fac referire la existența unor hărți mai vechi ale rușilor sau pur și simplu din greșeală. Oricum ar fi, premierul în exercițiu al țării vecine se arată indignat la maximum după ultima rachetă eșuată.

Premierul este „indignat” de „nerespectarea suveranității” după ce fragmente de rachete au aterizat iar pe pământ moldovenesc

Încărcătura explozivă care a ajuns pe pământul moldovenesc cântăreşte 80 de kilograme. Anunţul a fost făcut în dimineaţa de duminică, 15 ianuarie 2023, de către Ministerul Afacerilor Interne din ţara vecină. Oamenii au fost sfătuţii să nu se apropie de zona de securitate unde a fost descoperit explozibilul şi unde se va face detonarea.

După ce mai multe fragmente de rachete au aterizat în Republica Moldova, premierul Natalia Gavrilița și-a exprimat indignarea față de „nerespectarea suveranității țării”.

După cum s-a relatat pe canalul oficial Telegram al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, sâmbătă, 14 ianuarie 2023, pe teritoriul Moldovei au aterizat din nou fragmente de rachete. Serviciul de grăniceri al țării a descoperit resturile în timp ce se afla în patrulare.

„O patrulă a poliției de frontieră a descoperit în această după-amiază fragmente de rachetă în apropierea punctului de control de frontieră Larga din raionul Bricani”, se arată în mesaj.

Premierul moldovean Natalia Gavrilița a declarat că încălcarea repetată a spațiului aerian al țării este o lipsă de respect față de suveranitatea acesteia, după cum relatează gazeta.ru.

„Îmi exprim indignarea față de nerespectarea suveranității Republicii Moldova, încălcarea repetată a spațiului său aerian astăzi și căderea fragmentelor de rachete în zona localității Larga, raionul Briceni”, a mai scris Gavrilița pe rețelele sale de socializare.

Ministerul moldovean al Apărării a declarat că sistemele de supraveghere ale Armatei Naționale nu au înregistrat încălcarea spațiului aerian. Zona în care au fost găsite fragmentele de rachetă a fost izolată. Ulterior, la fața locului a fost deplasat un serviciu de salvare de urgență, împreună cu geniști și angajați ai procuraturii raionului Briceni.

Imagini ale epavei au fost deja difuzate pe rețelele de socializare. Alexei Ramm, expert militar pentru Izvestia, a sugerat că acestea arată fragmente ale unei rachete antiaeriene de model S-300.

Judecând după fotografie, aceasta este o rachetă din sistemul de apărare antiaeriană S-300. Faptul că proiectilul aparține acestui sistem special este indicat de diametrul destul de mare al rachetei, de forma sa rotunjită, de capul de orientare, precum și de inscripțiile care sunt vizibile pe epavă”, a observat el.

Este pentru a treia oară când fragmente – sau chiar o rachetă întreagă – au aterizat în Moldova. Din câte se știe, numărul de patrule la granița cu Ucraina a fost mărit ca urmare a incidentelor anterioare.