Actual International

Ce a făcut președintele Italiei după ce premierul Mario Draghi și-a anunțat demisia.

Ce a făcut președintele Italiei după ce premierul Mario Draghi și-a anunțat demisia.
Foto: Bloomberg

O știre de ultimă oră a fost anunțată de BBC News. Cu puțin timp în urmă, președintele Italiei a intervenit și a anunțat ce decizie a luat după ce premierul Mario Draghi și-a prezentat demisia.

Premierul italian Mario Draghi și-a anunțat demisia după ce guvernul de la Roma și-a pierdut sprijinul partenerului de coaliție, Mişcarea 5 Stele (M5S). O reglare a unor probleme interne, se pare. Informațiile sunt încă puține despre situația din Peninsulă.

Fost șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi conducea din februarie 2021 un guvern de unitate națională. Fricțiunile în coaliție au apărut cu ceva timp în urmă, însă s-au accentuat în această săptămână.

Guvernul premierului italian Mario Draghi a câştigat un vot de încredere joi în Senat, dar Mişcarea populistă 5 Stele (M5S) a boicotat votul, aruncând coaliţia în criză. Votul privea un pachet menit să ajute familiile şi afacerile să facă faţă crizei energetice, însă M5S a condiţionat continuarea sprijinului de adoptarea unei serii de măsuri de către guvern.

Azi, într-o declarație publică, premierul Draghi a transmis că pactul de încredere care a susținut guvernul de uniune națională a dispărut.

„Îmi voi preda demisia președintelui republicii în această seară”, a spus liderul guvernului de la Roma.

Demisia premierului Italiei vine la scurt timp după cea a lui Boris Johnson, premierul Marii Britanii. Iar azi, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a informat oficial guvernul cu privire la decizia sa de a demisiona. Odată cu prim-ministrul, întregul guvern a demisionat.

Pare că, pe lângă război, Europa și liderii ei trec prin vremuri grele și îngrijorătoare.

Ce poate face președintele Italiei în această criză

Ziarul francez Le Monde scrie că președintele Italiei poate accepta sau nu demisia premierului Draghi.

„Președintele Sergio Mattarella ar putea accepta sau respinge orice demisie a dlui Draghi. De asemenea, președintele i-ar putea cere domnului Draghi să se prezinte în fața Parlamentului în zilele următoare pentru a solicita un vot oficial asupra guvernului însuși, pentru a vedea dacă aliații supărați se vor aduna în jurul său.

Mandatul acestui parlament expiră în primăvara anului 2023. Dacă dl Mattarella nu poate găsi o soluție care să permită guvernului dlui Draghi să continue, se așteaptă ca acesta să dizolve legislativul și să convoace alegeri anticipate, care ar putea avea loc la sfârșitul lunii septembrie”.

Comisarul pentru economie al Uniunii Europene, Paolo Gentiloni, el însuși fost prim-ministru al Italiei, a declarat că executivul UE urmărește evoluțiile de la Roma „cu detașarea cuvenită, dar cu uimire și îngrijorare”.

UpDate: Președintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a respins demisia premierului Mario Draghi și l-a retrimis în fața Camerelor Parlamentului pentru a verifica dacă mai are susținerea legislativului.