Actual International

Premierul Estoniei a demisionat, iar mâine cere Parlamentului un nou vot de încredere

Premierul Estoniei a demisionat, iar mâine cere Parlamentului un nou vot de încredere

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a informat oficial guvernul, joi dimineața, cu privire la decizia sa de a demisiona. Odată cu prim-ministrul, întregul guvern a demisionat.

Premierul Estoniei a demisionat, iar mâine cere Parlamentului un nou vot de încredere

Kallas a propus convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului pentru ziua de vineri, în care să ceară un mandat pentru noua sa coaliție guvernamentală cu Isamaa și Partidul Social-Democrat.

„Guvernul nostru a venit să conducă țara într-un moment foarte dificil, cu pandemia COVID-19, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și criza energetică.

În ciuda perioadei dificile, am făcut multe lucruri bune și mărețe pentru a face statul estonian mai puternic și pentru a ne sprijini poporul”, a declarat Kaja Kallas.

În timpul pandemiei, mai spune Kallas, am ținut societatea deschisă și copiii la școală, am ajutat oamenii să facă față prețurilor ridicate la energie, am investit un miliard de euro în consolidarea capacităților de apărare ale Estoniei și am realizat consolidarea apărării flancului estic al NATO și am fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei.

“Sunt recunoscătoare miniștrilor, cu care am condus țara timp de un an și jumătate. Estonia a fost pe mâini bune”, a mai declarat Kallas.

Potrivit Constituției estoniene, premierul va informa, de asemenea, președintele și Parlamentul cu privire la decizia sa de a demisiona. De asemenea, Kallas i-a propus președintelui Parlamentului să convoace o sesiune extraordinară pe 15 iulie, în cadrul căreia va face o declarație politică prin care va prezenta noul acord de coaliție. Parlamentul va decide apoi dacă va acorda sau nu un mandat noii coaliții guvernamentale.

Kaya Kallas ar putea conduce însă un nou guvern de coaliţie, dacă parlamentul republicii ar aproba candidatura ei.

Kallas îşi va anunţa demisia în cadrul unei şedinţe parlamentare. Atunci preşedintele Alar Karis o va desemna candidat la postul de prim-ministru, iar dacă legislativul va aproba această candidatura, atunci Kallas va prezenta preşedintelui componenţa noului guvern. Consultările de partid vor continua să clarifice detaliile reformelor viitoare, iar liderii forţelor politice vor trebui să cadă de acord asupra repartizării posturilor în Cabinet.

La începutul anului 2021, Kaja Kallas a devenit oficial prima femeie-premier din Estonia, după ce noul Guvern a depus jurământul.

Guvernul precedent a condus de Juri Ratas a demisionat pe fondul unor acuzaţii de corupţie privind acordarea unor ajutoare de stat pentru un proiect imobiliar.

Kaja Kallas, are 44 de ani, este avocată de profesie şi fiica fostului comisar european Siim Kallas.