Actual

Premierul linişteşte populaţia: Până la acest moment, nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare nucleară

Premierul linişteşte populaţia: Până la acest moment, nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare nucleară

„Nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”, este anunţul făcut astăzi de premierul Nicolae Ciucă în legătură cu un eventual pericol privind un „eveniment” la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.

Premierul linişteşte populaţia: Până la acest moment, nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare nucleară

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până la acest moment, vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare, monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanentă legătură cu autorităţile europene de specialitate, precum şi cu partenerii noştri din Ucraina”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a subliniat că instituţiile statului sunt pregătite să ofere informaţii în timp util.

„Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”, a transmis premierul.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, consideră însă că informațiile publice care vin din Ucraina, de la centrala Zaporojie, creează îngrijorare, iar situația pare una periculoasă și e normal să îndemne românii să meargă la medicul de familie pentru a lua din timp pastilele de iod.

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a fost capturată de ruși la începutul invadării

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este cea mai mare din Europa și se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. A fost capturată de ruși la începutul invadării Ucrainei.

Forțele ruse au păstrat angajații ucraineni ai centralei nucleare, pe o parte dintre ei ținându-i captivi o perioadă. Agenția Internațională pentru Energie Atomică este în alertă de atunci cu privire la situația centralei, pentru că forțele ruse dețin și în prezent centrala.

Autoritățile internaționale au intrat în alertă, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat cu privire la „riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

Forțele ruse dețin în prezent atât centrala nucleară situată în sudul Ucrainei, cât și zonele învecinate până aproape de teritoriul controlat de ucraineni. Chiar dacă nu funcționează toate cele șase reactoare nucleare, centrala este un pericol pentru că stochează deșeuri radioactive.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat luni că „orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș” și a cerut să li se permită inspectorilor internaţionali accesul la centrala nucleară.