Actual

Premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că rotaţia premierilor va avea loc în luna mai 2023

Marcel Ciolacu, liderul PSD și Nicolae Ciucă

Rotaţia premierilor va avea loc în luna mai a anului viitor. Anunţul a fost făcut astăzi, la Vâlcea, de premierul Nicolae Ciucă. Acesta a adăugat că rotaţia se va face în acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliţia.

Premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că rotaţia premierilor va avea loc în luna mai 2023

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat joi, la Vâlcea, despre rotaţia premierilor de anul viitor, că în acordul pe care l-au agreat atunci când s-a constituit Coaliţia au convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum au agreat în luna noiembrie 2021.

Şeful Executivului a fost întrebat dacă va face rocada cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în luna martie a anului viitor sau în următoarele luni.

”În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliţia am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum am agreat”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

Deși premierul nu a explicat procedura, scenariul cel mai probabil este acela în care Nicolae Ciucă va demisiona în mai 2023, iar partidele de coaliție vor merge la președintele Klaus Iohannis cu o nouă propunere de premier, iar șeful statului va trebui să ia decizia desemnării.

Apoi, potrivit Constituţiei, pasul următor este ca persoana desemnată pentru funcţia de premier să ceară în termen de 10 zile votul de încredere al Parlamentului pentru programul de guvernare şi pentru lista de miniștri.

Acestea se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul va acorda încredere Guvernului prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare

Marcel Ciolacu a anunțat în luna noiembrie că rotaţia se va face aşa cum s-a stabilit l-a constituirea coaliţiei PSD – PNL şi a explicat şi procedura.

„Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin Parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare”.

PNL și PSD au stabilit la preluarea Guvernării un sistem de rotativă, în care intră premierul, ministerele „de forță” și ministerele avizatoare.

Astfel, din vara anului 2023, premierul ar urma să fie de la PSD, partid care va prelua și ministerele Justiție și Interne, urmând ca liberalii să primească Finanțele și Apărarea.