Actual Politică

Premierul Nicolae Ciucă vine cu o veste bună: Românii care primesc facturile la energie cu întârziere le vor plăti eşalonat

Premierul Nicolae Ciucă vine cu o veste bună: Românii care primesc facturile la energie cu întârziere le vor plăti eşalonat

]n ultima periaodă foarte mulţi români primesc facturi la energie electrică cu întârziere sau facturi ce cuprind la plată mai multe luni, iar sumele sunt de ordinul miilor de lei. Pentru aceşti români, premierul Nicolae Ciucă a solicitat ca acea sumă să fie eşalonată. Dacă facturile la energie întârzie, cetățenii ar trebui să le poată plăti eșalonat, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă: Românii care primesc facturile la energie cu întârziere le vor plăti eşalonat

„Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau șase luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată, astfel încât cetățenii să poată să își plătească factura”, afirmă Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă o factură întârzie 5 lui ea poate să fie eşalonată pe 5 luni, premierul a răspuns: ”Total de acord, de altfel mi se pare normal”.

Premierul a fost întrebat despre reglementarea preţului la energie pentru doi ani, aşa cum apare în forma ordonanţei adoptate de Executiv, deşi în declaraţiile sale afirmase că măsurile vor fi pe un an de zile. Şeful Executivului a arătat că ”este o decizie pe care au convenit-o cu toţii, să avem asigurată această predicţie pentru doi ani de zile”.

”Iniţial am afirmat că ne dorim pentru un an, pentru că aşa a fost stabilit în ordonanţele pe care le produsese săptămânile trecute”, a mai spus el.

Nicolae Ciucă s-a referit şi la situaţiile în care facturile vin cu întârziere de câteva luni.

 Nicolae Ciucă, răspuns pentru Marcel Ciolacu

Mărirea eșalonată a punctului de pensie este neconstituțională, spune, luni, premierul Nicolae Ciucă. Declarația vine după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut duminică seara o majorare diferențiată a pensiilor.

„Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că așa mi se pare normal ca cetățenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflația l-a produs. Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate și stabilite pentru acest an vor continua și anul viitor”, spune Nicolae Ciucă.

Familiile cu venituri reduse vor primi un ajutor în bani în valoare de 500 de lei

Guvernul ar putea acorda fiecărei familii cu venituri reduse un ajutor în bani în valoare de 500 de lei, pe card, sumă din care vor putea fi plătite, la alegere, facturi la energie electrică, gaze, căldură, sau pentru lemne de foc. O decizie finală este așteptată în coaliția de guvernare. Iar banii ar putea intra pe card în ianuarie 2023.

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a explicat, luni, că schema de ajutor ar putea să fie următoarea: Guvernul se gândește să acorde câte 100 de lei/lună pentru fiecare „punct de consum”, adică pentru fiecare gospodărie, iar toți banii să fie acordați o singură dată, întreaga sumă urmând să fie virată pe un card.

Ordonanţa 119, care ar trebui să reglementeze piaţa energiei şi să pună punct scandalurilor legate de facturile greşite, va avea un raport preliminar în Parlament săptămâna viitoare. Iar Ordonanța de Urgență din Guvern urmează să fie discutată în comisiile de specialitate pentru obținerea avizelor.

În ordonanţă vor fi introduse şi categoriile care vor primi ajutoare – familiile cu trei copii, persoanele care au nevoie de aparate medicale, precum şi şcolile, spitalele, bisericile şi instituţiile de utilitate publică. Toate prevederile trebuie apoi votate în Parlament.