Info Actual

Info Actual > Politică > Premierul Ungariei, gest sfidător. A postat pe Facebook harta Ungariei mari, care înglobează Transilvania
Politică

Premierul Ungariei, gest sfidător. A postat pe Facebook harta Ungariei mari, care înglobează Transilvania

Premierul Ungariei, gest sfidător. A postat pe Facebook harta Ungariei mari, care înglobează Transilvania. Viktor Orban a postat miercuri pe pagina sa de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon.

Pe glob apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor.

Inițiativa premierului maghiar vine la doar o săptămână după scandalul din România. Scandalul a fost declanșat de adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege inițiat de UDMR pentru acordarea de autonomie Transilvaniei.

Președintele Klaus Iohannis a respins categoric proiectul. Acesta a acuzat PSD de înțelegeri subterane cu UDMR. La rândul său, însă, PSD s-a mobilizat și a picat la vot în Senat proiectul.

Guvernul maghiar derulează mai multe politici publice prin care încearcă recuperarea „națiunii maghiare”, conform G4Media. O recentă reformă a materiei predate în școlile din Ungaria prezintă Transilvania ca fiind casa maghiarilor.

Apariția hărții Ungariei Mari în spațiul public nu este singulară. Cea din urmă apariție a acestei imagini s-a întâmplat în luna aprilie a acestui an. Un ministru maghiar a acordat un interviu pentru BBC având pe fundal aceeași hartă.