Actual International

Presată să demisioneze, Liz Truss își cere public scuze: „Recunosc că am făcut greșeli”

Presată să demisioneze, Liz Truss își cere public scuze: „Recunosc că am făcut greșeli”
Infoactual

Liz Truss este presată să demisioneze din funcţia de premier, inclusiv de membrii ai Partidului Conservator din care face parte, la doar şase săptămâni de când a venit în Downing Street, potrivit presei internaționale. Cutremurul care s-a abătut asupra premierului britanic a început după ce l-a demis pe ministrul de finanțe. Imediat i s-a recomandat și ei să îl urmeze.

Presată să demisioneze, Liz Truss își cere public scuze: „Recunosc că am făcut greșeli”

Politiciana s-a aflat sub în centrul atenției în primul său interviu de luni, 17 octombrie 2022. După ce mini-bugetul său a fost anulat, Liz Truss a declarat că este hotărâtă să „respecte manifestul din 2019”.

Prin adresarea publică, ea a ținut să spună:

Îmi pare rău pentru acele greșeli, dar am reparat acele greșeli. Am numit un nou cancelar, am restabilit stabilitatea economică și disciplina fiscală. Ceea ce vreau să fac acum este să merg mai departe și să livrez pentru public. Am fost aleși pe baza manifestului pentru 2019 și vreau să continui și să realizez acest lucru.”

Spunând că vrea să continue lucrul pentru publicul britanic, premierul în exercițiu a mai precizat:

Ne aflăm într-o perioadă economică dificilă; ne aflăm într-o perioadă internațională diferită, cu războiul care se desfășoară în Ucraina. Acum este momentul să ne concentrăm pe rezultate, să ne asigurăm că ne respectăm pachetul energetic.

Înainte să intervenim, oamenii se confruntau cu facturi de energie de până la 6.000 de lire sterline. Acum am pus în aplicare garanția prețurilor la energie. Am inversat creșterea asigurării naționale și la asta mă gândesc în calitate de prim-ministru.

Rămâne de văzut dacă scuzele și acceptarea faptului că s-au făcut greșeli sunt suficiente pentru a satisface disidenții din cadrul partidului, titrează media internațională. Satisfacerea și recâștigarea încrederii și sprijinului electoratului este cu totul altceva, mulți dintre ei plătind prețul financiar pentru nebunia ei.

Liz Truss și-a cerut scuze public și a declarat că „recunosc că am făcut greșeli”, spunând totodată că a luat măsuri și a corectat aceste greșeli.

Dar s-ar putea ca acest lucru să nu fie suficient pentru a-i salva funcția de premier, daunele aduse partidului și economiei fiind poate prea mari pentru a fi reparate.

Truss l-a concediat vineri pe ministrul său de Finanţe Kwasi Kwarteng şi a abandonat părţi din pachetul lor economic, după ce a declanşat turbulenţe pe piaţa financiară, inclusiv o scădere abruptă a valorii lirei sterline.

Noul ministru de Finanţe al Marii Britanii (cel de-al patrulea din iulie și până acum), Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că unele impozite vor fi mărite, semnalând o nouă schimbare bruscă a politicii din partea premierului Liz Truss, care se luptă să-şi salveze funcţia pe care o deţine de numai șase săptămâni.

Scuzele premierului Liz Truss au venit după ce membrii ai partidului ei au început rând pe rând să îi ceară demisia, iar Twitter-ul era invadat de mesaje negative la adresa ei. În subsidiar se cred că nu are susținerea regalității, ceea ce a fost evident la ultima întâlnire cu regele Charles al III-lea.

În același timp, nici președintele american Biden nu o vede cu ochi mai buni. Joe Biden a criticat sâmbătă planul economic iniţial al premierului britanic Liz Truss ca fiind o greşeală, deși inițial a spus că se abține de la comentarii.