Info Actual > Diverse > Președintele Franței şi-a schimbat telefonul şi numărul de telefon după ce s-a aflat că a fost urmărit de programul de spionaj Pegasus
Diverse

Președintele Franței şi-a schimbat telefonul şi numărul de telefon după ce s-a aflat că a fost urmărit de programul de spionaj Pegasus

Președintele Franței şi-a schimbat telefonul şi numărul de telefon după ce s-a aflat că a fost urmărit de programul de spionaj Pegasus

Emmanuel Macron, Preşedintele Franței, şi-a schimbat telefonul şi numărul de telefon în contextul scandalului iscat de programul spyware Pegasus. Declarația a fost făcută joi de un responsabil de la Palatul Elysee, într-una din primele acţiuni concrete anunţate de autorităţile franceze în legătură cu acest răsunător dosar, relatează Reuters.

Reprezentantul președinției a declarat că nu există nicio confirmare că telefonul lui Macron ar fi fost într-adevăr piratat.

„Este doar o măsură de securitate suplimentară”, a afirmat acesta.

La două zile după dezvăluirile făcute de consorţiul media Forbidden Stories, potrivit căruia o agenţie de informaţii marocană a pus sub urmărire în 2019 telefonul lui Macron, împreună cu cele ale altor câţiva membri ai guvernului francez, cu ajutorul programului spyware, postul de televiziune France Info a comunicat că unul din numerele de telefon mobil al şefului statului a fost schimbat.

Protocoale de securitate au fost reajustate

De altfel, purtătorul de cuvânt al executivului francez, Gabriel Attal, a indicat joi că se fac verificări, iar „un anumit număr de protocoale de securitate au fost reajustate, în special în privinţa preşedintelui Republicii”, scrie Agerpres.

„Agenţia naţională pentru securitatea cibernetică (ANSI) a început să ofere suport tehnic persoanelor care ar fi putut face obiectul atacurilor pentru a verifica dacă acestea s-au întâmplat cu adevărat. Verificările vor continua”, a afirmat Attal într-un comunicat, emis la câteva ore după reuniunea Consiliului de Apărare din cursul dimineţii.

Președinția specificase anterior că Emmanuel Macron se foloseşte de mai multe telefoane mobile şi schimbă periodic terminalele.

Pe listele date publicității, duminică, de un consorţiu de 17 media, apar jurnalişti, şefi de stat şi opozanţi. În cazul Franţei au mai fost vizaţi fostul premier, Edouard Philippe, 14 miniştri ai executivului anterior, precum şi mai mulţi jurnalişti, dintre care doi au depus imediat o plângere.

Programul Pegasus a fost conceput de compania israeliană de securitate cibernetică NSO. Programul ar fi permis spionarea numerelor a cel puţin 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului sau chiar 14 şefi de stat, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron. NSO respinge vehement acuzațiile.