Actual International

Președintele SUA: Pandemia s-a terminat. Nimeni nu poartă mască şi toată lumea arată destul de bine! UE este de altă părere

Președintele SUA: Pandemia s-a terminat. Nimeni nu poartă mască şi toată lumea arată destul de bine! UE este de altă părere

Preşedintele american Joe Biden a declarat, într-un interviu difuzat duminică seară, că pandemia de COVID-19 s-a „terminat” în Statele Unite, scrie AFP, informează Agerpres.

„Pandemia s-a terminat, mai avem o problemă cu COVID-19, mai avem multă muncă în acest dosar, dar pandemia s-a încheiat”, a declarat liderul de la Casa Albă pentru canalul CBS.

„Dacă te uiţi în jur, nimeni nu poartă mască şi toată lumea arată destul de bine”, a afirmat el. „Deci cred că este pe cale să se schimbe”, a mai spus Joe Biden, citat de AFP.

UE face un nou apel: Pandemia nu s-a terminat, vaccinează-te din nou

Chiar dacă preşedintele american a dat această veste, Europa pare că este de altă părere. În luna iulie, Agenția Europeană pentru Medicamente lansa de Bruxelles un avertisment privind pandemia.

”Pandemia este încă printre noi”, este avertismentul lansat de Bruxelles, care, împreună cu EMA, Agenția Europeană pentru Medicamente, invită populația să revină la vaccinare.

”Cifrele cresc din nou brusc în Europa”, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. „Autoritățile internaționale de reglementare sunt de acord că vaccinurile actuale funcționează împotriva Omicron și a subvariantelor sale. Protejați-vă cu vaccinuri și rapeluri pe tot parcursul verii”, a reiterat într-un tweet.

O mare parte din Europa devine din nou roșu închis, culoarea care indică cel mai mare risc de Covid. Țări precum Franța, Portugalia, Italia, Grecia și Spania, se numără printre țările UE cele mai afectate de noul val de infecții, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

Pentru EMA, ”produsele autorizate continuă să ofere protecție împotriva bolilor grave, spitalizării și decesului”. Din acest motiv, experții agenției UE încurajează ”utilizarea acestuia, acolo unde este disponibilă, atât ca vaccin primar, cât și ca doză de rapel”.